Biblijski susreti – priprava za Dan Gospodnji

Potaknuti proslavom Nedjelje Božje Riječi (3. nedjelja kroz godinu), koju je papa Franjo ustanovio u Apostolskom Pismu “Aperuit illis (30. rujna 2019. g.), odlučili smo se na korak koji odgovara duhu toga pisma te ćemo donositi snimke biblijskog susreta koji se svakog tjedna održava na Trsatu.

 

“Dan posvećen Bibliji ne želi biti “jednom na godinu”, nego jednom za čitavu godinu, jer nam je prijeko potrebno rasti u dobrom poznavanju i ljubavi prema Svetom Pismu i Uskrslome Isusu koji ne prestaje lomiti riječ i kruh u zajednici vjernika. Zato nam je potrebno ući u prisni odnos sa Svetim pismom; u suprotnom naša će srca ostati hladna, a oči zatvorene, pogođeni, kakvi već jesmo, bezbrojnim oblicima sljepoće.”    

        (Papa Franjo, “Aperuit Illis”)

 

Susret koji donosimo započinje zazivom Duha Svetoga, te čitanjem evanđelja od nedjelje koja slijedi. Zatim se tekst evanđelja tumači uz pomoć biblijskih i teoloških spoznaja. Nakon toga slijedi duhovno razmatranje nad istim tekstom, a susret zaključujemo molitvom.

Ono što bi moglo biti korisno mnogima jest to da se uzima evanđelje od nedjelje koja slijedi, a to znači da to može biti vrlo dobra pomoć u pripravi za nedjeljno euharistijsko slavlje. Unaprijed se tumači i razmatra ono što ćemo čuti i slaviti u svetoj misi na Dan Gospodnji koji je pred nama, a to znači da ovo može biti dobar instrument za pripravu za nedjeljnu misu.

 

 

Papa je u Pismu citirao svetog Efrema koji kaže:

“Tko je uopće kadar razumjeti, Gospodine, sve bogatstvo samo jedne od tvojih riječi? Mnogo je više onoga što nam promiče od onoga što možemo razumjeti. Mi smo poput žednih ljudi koji taže žeđ na nekom zdencu. Tvoja riječ pruža toliko različitih pogleda, jednako kao što su brojna motrišta onih koji je proučavaju. Gospodin je obojio svoju riječ raznolikim ljepotama, tako da oni koji je proučavaju mogu razmatrati ono što im je draže. On je u svojoj riječi sakrio sva blaga tako da svatko od nas može naći bogatstvo u onome što razmatra.” 

 

Ovo neka bude naš skromni doprinos otkrivanju bogatstva Božje Riječi svakome koji to želi ostvariti u svome životu i vjeri. 

Mir i dobro, žele vam vaši franjevci!