ŽELITE LI SVOJOM DONACIJOM PODRŽATI OBNOVU NAŠIH SAMOSTANA?

ŽELITE LI SVOJOM DONACIJOM PODRŽATI OBNOVU NAŠIH SAMOSTANA?

Biskup Škvorčević primio franjevačkog provincijala fra Milana Krištu

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milana Krištu, u utorak 2. svibnja 2023. u Biskupskom domu u Požegi.

Mons. Škvorčević i o. Krišto razmotrili su određena pitanja iz pastoralnog djelovanja franjevaca provincije sv. Ćirila i Metoda u župama Požeške biskupije. U skladu s načelima primljenima od generalne uprave Reda manje braće (OFM) i odluka donesenih na provincijskom kapitulu, provincijal Krišto izložio je biskupu Škvorčeviću obveze njegove provincije s obzirom na pomoć koju treba pružiti Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru.

U tom smislu franjevačka provincija sa sjedištem u Zagrebu nastoji predati na upravu pojedinim biskupijama one župe koje nisu vezane za samostan i u njima djeluje franjevac pojedinac. Prošle godine provincija je predala na upravu Požeškoj biskupiji župu Špišić Bukovica i Zapolje, a ove godine željela bi to učiniti i sa župom Đurđenovac.

Osim toga, provincijal Krišto predstavio je razloge zbog kojih bi provincija željela da se filijala Bušetina izdvoji iz Župe sv. Roka u Virovitici i pripoji župi Špišić Bukovica.

Razgovarali su i o nekim personalnim pitanjima, koja su trenutno u rješavanju. Biskup je istaknuo provincijalu da će navedeno razmotriti s mjerodavnim biskupijskim tijelima te u skladu s pastoralnim poslanjem biskupije učiniti ono što je njezina obveza.

Vijest izvorno objavila IKA i Požeška biskupija
Fotografija: Požeška biskupija

POTRESOM STRADALE CRKVE I SAMOSTANI

POTRESOM STRADALE CRKVE I SAMOSTANI