Biskup Škvorčević primio franjevačkog provincijala fra Milana Krištu

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milana Krištu, u utorak 2. svibnja 2023. u Biskupskom domu u Požegi.

Mons. Škvorčević i o. Krišto razmotrili su određena pitanja iz pastoralnog djelovanja franjevaca provincije sv. Ćirila i Metoda u župama Požeške biskupije. U skladu s načelima primljenima od generalne uprave Reda manje braće (OFM) i odluka donesenih na provincijskom kapitulu, provincijal Krišto izložio je biskupu Škvorčeviću obveze njegove provincije s obzirom na pomoć koju treba pružiti Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru.

U tom smislu franjevačka provincija sa sjedištem u Zagrebu nastoji predati na upravu pojedinim biskupijama one župe koje nisu vezane za samostan i u njima djeluje franjevac pojedinac. Prošle godine provincija je predala na upravu Požeškoj biskupiji župu Špišić Bukovica i Zapolje, a ove godine željela bi to učiniti i sa župom Đurđenovac.

Osim toga, provincijal Krišto predstavio je razloge zbog kojih bi provincija željela da se filijala Bušetina izdvoji iz Župe sv. Roka u Virovitici i pripoji župi Špišić Bukovica.

Razgovarali su i o nekim personalnim pitanjima, koja su trenutno u rješavanju. Biskup je istaknuo provincijalu da će navedeno razmotriti s mjerodavnim biskupijskim tijelima te u skladu s pastoralnim poslanjem biskupije učiniti ono što je njezina obveza.

Vijest izvorno objavila IKA i Požeška biskupija
Fotografija: Požeška biskupija