Dan posvećenog života u Slavonskom Brodu i početak devetnice Gospi Lurdskoj

Blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnica i Dan posvećenog života proslavljeni su 2. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Toga je dana počela i devetnica Gospi Lurdskoj, koja se u toj crkvi slavi od 1892. kada su franjevci iz Lurda donijeli Gospin kip i blagoslovili ga.

Svečano večernje misno slavlje u zajedništvu s gvardijanom fra Klaudijom Milohanovićem predvodio je fra Filip Đurđević, svećenik Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, na službi u Čakovcu.

Fra Filip je, osvrnuvši se na naviješteno evanđelje, u homiliji naglasio „da smo i mi kršćani, poput Marije i Josipa, starca Šimuna i proročice Ane, pozvani dopustiti Bogu da se i s nama posluži u našem konkretnom životu, te da prepoznajemo znakove njegove milosti u svojim životima“.

„Ovaj nas blagdan poziva da čitav svoj život cijeloga sebe prikažimo Gospodinu, da se njemu posvetimo, očistimo i pripremimo za služenje njemu. Mi smo kršćani, narod prosvjetljen Božjim svjetlom te smo i pozvani tu slavu puka Izraelskoga pronositi cijelim svijetom, jer Bog želi spasiti sve ljude. Dopustimo da i pred naše lice to spasenje zasvijetli, obasja u našem životu sve ono tamno.

Zato i palimo blagoslovljene svijeće koje izgarajući osvjetljuju. One su simbolika Kristova života koji se potpuno istrošio da bi nama bio svjetlo. Zato ne proklinjimo tamu, nego zapalimo svijeću da nas obasja i zagrije u teškim situacijama. Pozvani smo, napose mi redovnici i redovnice, biti Kristovi učenici u slušanju i vršenju Božje riječi, ustrajno poput starca Šimuna i proročice Ane moliti kako bi sve ono što radimo bilo uistinu blagoslovljeno, pozvani smo s radošću propovijedati o našim susretima s Gospodinom, te iz tih susreta crpiti novu snagu i nadahnuća za sadašnji trenutak“, rekao je među ostalim fra Filip.

Kako je to bio i Dan posvećenog života, uz brojne vjernike na misi je sudjelovalo dvadesetak redovnica iz nekoliko družbi koje djeluju u Slavonskobrodskom dekanatu. Zajedno s domaćim redovnicima na kraju mise su pred okupljenom zajednicom iskazali predanje Bogu i obnovili svoje redovničke zavjete, obećavši da će do kraja života služiti Gospodinu u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.

Devetnica Gospi Lurdskoj nastavlja se do 10. veljače kada će misna slavlja počinjati u 18.30 a krunica u 18 sati.

Na sam blagdan Gospe Lurdske, u subotu 11. veljače, euharistijska slavlja su u 7, 8.30, 10, 11.30 i u 17 sati. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom počinje u 17 sati, a predvodit će ju đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.