Dani franjevačke kulture u Našicama

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I ove godine Franjevački samostan u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice i Ogrankom Matice Hrvatske priprema niz zanimljivih sadržaja povodom ovogodišnjih Dana franjevačke kulture u Našicama.

Otvorenje je bilo u subotu 28. travnja s proslavom 25-te obljetnice Frame u našoj župi, a u utorak smo u samostanskom hodniku otvorili izložbu izabranih stranica kantuala fra Filipa Kapušvarca iz 1737. godine.

U petak 4. svibnja u 19.00 sati uz 95. obljetnicu smrti i sahrane Dore Pejačević bit će komemoracija na njezinom grobu, a zatim u kapeli Uzašašća Gospodnjega predavanja prof. Silvije Lučevnjak na temu: “Kulturno povijesna baština Kapele Uzašašća Gospodnjega/ Mauzoleja obitelji Pejačević. Poslije koncerta u vrlo akustičnoj kapeli uslijedit će koncert profesora Tamburaškog orkestra OGŠ Kontesa Dora i TD Dora Pejačević Našice-
U nedjelju poslije večernje mise u dvorani “Emaus” bit će projekcija igranog filma o životu sv. Antuna Padovanskog.

Središnji događaj ovogodišnjih Dana franjevačke kulture u Našicama bit će u nedjelju 13. svibnja. U dvorani “Emaus” poslije večernje svete mise bit će recital tekstova iz “Kantuala” fra Filipa Kapušvarca koji će izvesti našički gimnazijalci uz glazbenu pratnju VIS “Snaga Duha”.
Program ovogodišnjih Dana franjevačke kulture završit će u nedjelju 20.svibnja, na Duhove, predavanjem fra Daniela Patafte: “Blažena Djevica Marija u franjevačkoj teologiji u duhovnosti.”

Vjerujem da će svatko naći ponešto za sebe u ovoj zanimljivoj ponudi sadržaja vezanih uz bogatu duhovnu i kulturnu baštinu franjevačkoga samostana i naše Župe.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]