Dar za kršćane u Svetoj Zemlji

Apel pročelnika Kongregacije za Istočne Crkve, kard. Leonarda Sandrija

Prema odredbi papâ, Katolička Crkva, okupljena na Veliki petak radi spomena bolne Muke Kristove, molitvom i milostinjom izriče svoju podršku vjerničkim zajednicama i mjestima Svete zemlje, osobito u sadašnjem dramatičnom trenutku u kojem se nalazi cijelo područje Bliskog istoka.

Vrijeme korizme poziva nas da razmišljamo o ljubavi prema mjestima koja su bila na izvoru naše vjere i uz koja su se, nasljedujući Krista, Spasitelja svijeta, okupljale prve kršćanske zajednice, koje spominje sveti Pavao kad toplo poziva na skupljanje milostinje za siromahe (usp. Rim 15,25-26; Gal 2,10; 1Kor 16; 2Kor 8-9).

Poput Apostola, i papa Franjo osobito ima na srcu patnje tolike braće i sestara u tom kraju svijetu, posvećenom krvlju Janjetovom, koje su ‘pogoršane u posljednjim mjesecima zbog sukobâ koji iscrpljuju to područje… Ovo trpljenje vapi prema Bogu i poziva na zauzimanje svih nas, molitvom i različitim pothvatima’ (Pismo kršćanima Bliskog istoka, prosinca 2014.).

Riječ je o milijunima ljudi koji bježe iz Sirije i Iraka, gdje se ne stišava buka oružja, a put dijaloga i sloge čini se sasvim izgubljenim, dok izgleda kao da prevladava bezobzirna mržnja ubojica i razoružavajući očaj onih koji su sve izgubili te su iskorijenjeni iz zemlje svojih otaca.

Ako su kršćani Svete zemlje potaknuti da se koliko je moguće odupru napasti da pobjegnu, od kršćana u cijelome svijetu traži se da njihovu situaciju uzmu k srcu. Riječ je o braći koja pripadaju različitim konfesijama, a žive onaj ekumenizam u krvi, koji se slaže pobjedom jedinstva: ‘Ut unum sint!’ (Iv 17,21).

Milostinja za Svetu zemlju ove je godine više no ikad dosad dragocjena prigoda da budemo hodočasnici vjerom po primjeru Svetog oca koji je prošloga svibnja posjetio taj dio zemlje drag kršćanima, Židovima i muslimanima, te da promičemo dijalog putem sloge, molitve i međusobne pomoći među svom Kristovom braćom, jer ‘put mira jača ako priznamo da smo svi iste krvi i pripadamo istom ljudskom rodu; ako ne zaboravimo da imamo istoga Oca na nebesima i da smo svi njegovi sinovi, stvoreni na njegovu sliku i njemu slični’ (Homilija pape Franje na sv. misi na Međunarodnom stadionu u Amanu, 24. svibnja 2014.)

Želja mi je da ovo skupljanje milostinje nađe snažan odjek u svim mjesnim crkvama, da raste solidarnost koju naša Kongregacija koordinira ne bi li Svetoj zemlji pružila neophodnu pomoć u zahtjevima redovitoga crkvenoga života i u svim različitim potrebama.”

Leonardo kardinal Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve

Plakat za digitalnu upotrebu (slika)
Plakat za printanje (pdf)