Fra Radovan Ćorić iz Heilbronna se nakon 36 godina oprostio od svojih vjernika riječima: Svaki vaš dom i obitelj bili su moj dom i obitelj

 

Ispred nekoliko stotina vjernika fra Radovan Ćorić se svečanim misnim slavljem oprostio od svojih vjernika i od svoje katoličke zajednice u kojoj je služio dugih  36 godina.

Uz fra Radovana svečanim misnim slavljem su koncelebrirali fra Ivan Sesar i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Svečanim  misnim slavljem od katoličke zajednice Heilbronn oprostile su se i časne sestre Mostarske provincije koje na jesen napuštaju Heilbronn a koje u Heilbronu djeluju punih 50 godina.

– Davno je to bilo kada sam došao ovamo među vas. Bilo je to sredinom svibnja 1982. godine, tako veliki dio moga svećeničkog poziva je proveden ovdje među vama i pustio je duboko korijenje. Ovih dana se navršava 43 godine kako sam postao svećenik, dakle samo je sedam godina koje sam proveo kao svećenik u domovinskoj pastvi, od toga tri godine Virovitica, tri godine Našice i nepuna godina Čakovec, odakle sam odlukom poglavara došao ovamo za voditelja tadašnje misije Heilbronn.

Rado sam pošao na ovu dužnost vođen željom i idejom. Nisam bio tu sam, bila je zajednica bili ste vi tu,  a bez vas ne bi bilo i mene. Zadovoljan sam i zahvalan gospodinu da sam mogao boraviti i raditi u ovoj hrvatskoj zajednici od Künzelsaua preko Öhringena, Lauffena do Heilbronna. Osjećao sam se tu dobro jer ste me primili kao svoga, kao brata, kao sina , kao oca, kao prijatelja, kao svog hrvatskog svećenika franjevca. Nikada i nigdje se nisam osjećao strancem, svaki vaš dom i obitelj bili su moj dom i obitelj. Želim ovdje naglasiti da svjesno nisam htio biti za nekoga samo za neku obitelj, to znači nisam htio biti ničiji da bi mogao  biti svačiji. Nastojao sam biti uz vas i uvijek sam želio učiniti sve za vas što je bilo u mojoj mogućnosti, dakako u skladu sa vjerskim i crkvenim odredbama i sve to kao čovjek, kao prijatelj kao svećenika. Dragi vjernici puno je to godina i logično je da smo nekako srasli i da ste naučili na mene na moj način postupanja rada a i ja na vas. Sigurno da bi imao potrebu istaknuti pojedince i udruge no otišao bi daleko i to bi se oduljilo a bio bi u opasnosti da nekoga ispustim. U srcu nosim zadovoljstvo što sam sa svojim narodom bio jedno a svima nam je bio isti cilj, Bog, vjera, ova naša zajednica, naš  hrvatski narod i domovina. Imao sam uvijek vašu podršku i zato je ova zajednica rasla i napredovala i hvala vam na tome. Riječi su fra Radovana koji je svojim posebno emotivnim govorom izmamio suze prisutnima – rekao je fra Radovan.

Fra Radovan se na poseban način osvrnuo na rad i djelovanje časnih sestara u Heilbronnu koje od 1968. , djeluju kao medicinske sestre i njegovateljice i Karitativnom centru za starije i nemoćne. Naša misija je imala tu sreću da su sestre bile tu i djelovale dugi niz godina. Što su sestre bile za ovu zajednicu otkrit će se i spoznati uskoro kada ih ovdje  više neće biti. Nemoguće je navest što su sve sestre učinile za ovu katoličku zajednicu i zato im u osobno ime i u ime svih nas izražavam veliku zahvalnost, rekao je fra Radovan.

O fra Radovanovom životu u kratkim crtama je govorio dugogodišnji prijatelj  Ivan Šarić. Nakon toliko godina na njivi našeg gospodina idete u zasluženu mirovinu ali kod našeg gospodina u ovoj dolini suza nema mirovine. Jednom svećenik uvijek svećnik. Neka ti gospodin podari zdravlja pa da i u mirovini budeš sluga njegov, riječi su to zahvale Ruže Antić koja je zajedno sa Blaženkom Prce ispred katoličke zajednice Heilbronn i Lauffen iznijela riječi zahvale i uručile fra Radovanu i sestri Stjepanki prigodne poklone.

Prikladnim darovima i emotivnim govorima su se fra Radovanu obratili i Katarina Pejić ispred folklornog društva Tomislav Heilbronn i predsjednik kulturno sportskog društva Blau Weiss Tomislav Marijan Pejić.

Mi kao sportski klub smo se razvijali godinama i uz katoličku zajednicu smo mjesto okupljanja Hrvata u Heilbronnu od istinske važnosti. Sve to ne bi bilo jednostavno da nismo imali uvijek i vašu svesrdnu pomoć i suradnju. Stoga ovim putem vam od srca zahvaljujem na podršci i razumijevanju. Zahvaljujem se na lijepim trenucima suradnje, zahvaljujemo Vam se što ste uložili sve svoje sposobnosti i godine života u ovu zajednicu i u naš klub.  Nadamo se da ćete uživati u svakom novom danu koji je pred Vama. Neka vam Bog da mirno more, dobro zdravlje, da uživate u svom povratništvu u domovini, jer ste itekako zaslužili, rekao je predsjednik  sportskog kulturnog kluba Marijan Pejić .

Poslije svečanog misnog slavlja nastavilo se sa kulturno zabavnim programom gdje su nastupili mala grupa folklora Blau Weiss Tomislav, a na glazebnoj pozornici su se izmjenjivala vrsna glazbena imena poput  Šime Jovanovaca  i Marine Tomašević , tamburški sastav Panonski mornari,  te poznati pjevači u iseljeništvu Beko i Mario i Robert Band . Ovoliko kvalitetne  glazbene raznolikosti heilbronski Hrvati već dugo ne pamte, a sve je to naravno bio poklon fra Radovana kao i kompletan ručak za sve prisutne.

Brojni uvaženi gosti su došli sa svih strana da se pozdrave sa fra Radovanom između ostalih i zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović, kao i kolege svećenici fra Josip Bebić,  fra Ante Maleš, fra Ivan Mihalinec.

Katarina Pejić