In memoriam – fra Bernardin Šulj

Pokojni fra Bernardin Šulj

Fra Bernardin (Josip) Šulj, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo u bolnici u Novom Marofu u petak, 17. rujna 2021., u 85. godini života, 67. redovništva i 58. svećeništva. 

Fra Bernardin rođen je 19. ožujka 1937. godine u Pustakovcu kod Koprivnice, od oca Andrije i majke Ane r. Gregurec. Nakon osnovne škole, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 3. listopada 1954. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 4. listopada 1955. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije započeo je u Samoboru, a završio ga je u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 13. studenoga 1960. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1964. u Zagrebu.

Nakon svećeničkoga ređenja proveo je kao mladomisnik godinu dana na Kaptolu, a potom je tijekom četiri godine bio na službi župnika u Zagrebu u Kozari Boku. Godine 1969. postaje magister novaka u Cerniku, nakon čega 1973. godine odlazi u misije u Afriku u Republiku Togo gdje je bio misionar sve do 1998. godine. Po povratku iz misija u Svetištu Majke Božje na Trsatu, godinu dana bio je na službi ispovjednika. Nakon toga, tri godine bio je župni vikar u Župi sv. Roka, u bratstvu samostana u Virovitici. Od 2002. do 2005. u Zagrebu na Kaptolu bio je vicemagister bogoslova. Posljednju službu imao je u samostanu u Varaždinu gdje je bio ispovjednik.

Sprovod fra Bernardina Šulja je bio u ponedjeljak 20. rujna 2021. u 14 sati na groblju u Koprivnici, a nakon sprovoda je slavljena misa zadušnica u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici.

Pokoj vječni, našem bratu Bernardinu daruj, Gospodine! Svjetlost vječna neka mu svijetli!