Izabrana nova uprava Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Redoviti kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda je započeo sa svojim radom 15. lipnja 2020.

“Kapitul je ustanova od najveće važnosti za usmjeravanje života i poslanja braće u provinciji. Kapitul se održava svake tri godine. Zadaća je provincijskog kapitula da ispita sadašnje stanje i djelatnosti braće u provinciji, da traži i predlaže prikladna sredstva za njezin porast i popravak, da raspravlja o novim pothvatima i poslovima veće važnosti te da zajedničkim dogovorom odlučuje i vrši izbore.”

“Kapitul treba biti pravi znak bratskoga zajedništva. On je nadležan istraživati i čuvati baštinu i život provincije, pronalaziti nove putove i sredstva te promicati prilagođenu obnovu, donositi vlastite odredbe, birati upravu, te raspravljati o drugim važnijim pitanjima.”

                                                                                 (Konstitucije i statuti Reda Manje Braće)

Na redovitom 41. kapitulu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji se održava u samostanu sv. Franje u Rovinju pod predsjedanjem generalnog vizitatora fra Domagoja Runje, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, u utorak 16. lipnja 2020. izabrana je nova Uprava Provincije.

Nakon brojanja glasačkih listića koji su pristigli od braće iz cijele provincije, te nakon glasanja braće prisutne na Kapitulu, naša zajednica je dobila novu upravu koja će služiti u tome sastavu sljedeće tri godine (osim provincijalnog ministra koji se bira na šest godina).

Po odluci braće koja su izrazila svoju volju odlučeno je da će sljedeća braća biti u upravi provincije:

Provincijalni ministar: fra Milan Krišto

Vikar provincije (zamjenik): fra Dragutin Bedeničić

Definitori: 

  1. fra Smiljan Berišić
  2. fra Robert Perišić
  3. fra Krunoslav Kocijan
  4. fra Ratko Radišić
  5. fra Marko Pustišek
  6. fra Danijel Patafta

Našoj braći čestitamo na dobivenom povjerenju, te molimo za njih da vjerno i odano služe svoj braći, Crkvi i narodu kojeg nam je Gospodin povjerio.

Molimo Duha Svetoga, koji im je darovao ove odgovorne i časne službe, da ih prati na svakom njihovom koraku kako bi uspjeli čitati znakove vremena, osluškivati što Gospodin nama govori i prednjačiti u revnosti i svetosti kao primjer svima oko sebe.

Kapitul završava u petak, 19. lipnja 2020.