Jeruzalem – Susret Međunarodnog vijeća za misije i evangelizaciju

Od 23. do 27. travnja 2018. godine u samostanu Sv. Spasitelja u Jeruzalemu održan je susret Međunarodnog Vijeća za Misije i Evangelizaciju franjevaca Reda Manje Braće. Na susretu su sudjelovali tajnici za Misije i Evangelizaciju franjevačkih konferencija iz cijeloga svijeta. U ime Južnoslavenske konferencije na susretu je sudjelovao fra Ivan Matić, tajnik konferencije za misije i evangelizaciju, koji je u svome izlaganju na Vijeću predstavio rad franjevačkih provincija iz svoje konferencije.

Organizacija samog susreta bila je potaknuta Generalnim tajništvom za Misije i Evangelizaciju iz Rima uz svesrdnu pomoć braće franjevaca iz Kustodije Svete Zemlje. Sam susret su vrlo kvalitetno vodili i animirali fra Luis Gallardo, generalni tajnik za misije i evangelizaciju i fra Russel Murray, generalni animator za evangelizaciju.

Fra Marcelo COd 23. do 27. travnja 2018. godine u samostanu Sv. Spasitelja u Jeruzalemu održan je susret Međunarodnog Vijeća za Misije i Evangelizaciju franjevaca Reda Manje Braće. Na susretu su sudjelovali tajnici za Misije i Evangelizaciju franjevačkih konferencija iz cijeloga svijeta. U ime Južnoslavenske konferencije na susretu je sudjelovao fra Ivan Matić, tajnik konferencije za michinelli, gvardijan samostan Sv. Spasitelja i fra Abdel Masih, tajnik konferencije iz Kustodije Svete Zemlje, pripremili su sve što je bilo potrebno za ovaj važan susret, kako bi se svi sudionici mogli na licu mjesta upoznati sa situacijom u Kustodiji Svete Zemlje.

Prvo vrlo poticajno predavanje o izazovima u franjevačkom Redu danas i perspektivama za budućnost održao je fra Stefano Ottenbreit bivši generalni vikar Reda, koji jer iz svog bogatog iskustva predstavio važne činjenice koje su poslužile u nastavku susreta i u samom radu Vijeća.

O situaciji u Kustodiji Svete Zemlje vrlo temeljito i poticajno izlaganje imao je fra Francesco Patton, kustod Svete Zemlje, a njegov zamjenik fra Dobromir Jasztal predstavio je medijski centar “Christian Media Center” koji vrlo uspješno djeluje u Svetoj Zemlji i diljem svijeta, zahvaljujući svojim izravnim prijenosima, dokumentarnim filmovima, vijestima iz Svete Zemlje i časopisom ”Terra Santa”.

Bilo je tu i drugih predivnih prezentacija i predavanja o svemu onome što se događa u Kustodiji Svete Zemlje na području misija i evangelizacije s osobitim naglaskom na pastoralu hodočasnika, koji dolaze u različita svetišta Svete Zemlje, zatim radu na župama, školama, muzejima i različitim karitativnim djelovanjima, koja su jako važna za kršćane koji ondje žive. Poseban područje o kojem se razmišljalo bilo je i područje ekumenizma i međureligijskog dijaloga.

Sudionici susreta mogli su tako iz prve ruke čuti kako se živi i djeluje u Kustodiji Svete Zemlje i na koje sve izazove nailaze braća franjevci u njihovom misionarskom i evangelizacijskom djelovanju danas u Svetoj Zemlji.