Korizmena duhovna obnova u Slavonskom Brodu

Pobožnošću križnoga puta u petak 24. ožujka u Franjevačkom samostanu Presvetoga Trojstva u Slavonskom Brodu započela je korizmena duhovna obnova koja traje do nedjelje 26. ožujka.

Obnovu predvodi svećenik franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja – Split, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i misionar milosrđa fra Ante Vučković.

Promišljajući o tekstovima križnoga puta kojeg je pisao boraveći nekoliko dana u Getsemanskom vrtu u Svetoj Zemlji, fra Ante je vjernicima pokušao posvijestiti da su kao kršćani pozvani poput Isusa prihvaćati i nositi svoje životne križeve koji su put u život vječni.

Predvodeći potom misno slavlje u zajedništvu s gvardijanom fra Klaudiom Milohanovićem, u prigodnoj homiliji Fra Ante je vjernicima poručio da je smisao i cilj duhovne obnove da svjesno, otvorenog uma i srca susretnu Božju Riječ koja objavljuje Boga i čovjeka, pokazuje čovjeku kakav je, što treba pobijediti u sebi te da treba oblikovati svoj život na kršćanskim vrednotama.

Aktualizirajući misna čitanja ukazao je na opasnosti koje čovjek čini kada je zaslijepljen zlom.

„Onaj koji čini zlo nikada nije svjestan što čini. Isus na križu na to nam ukazuje jer zna da su ti ljudi zarobljeni, sluge su zla, nisu slobodni. Zato se na križu događa najčudesnija stvar jer Isus koji je razapet i fizički potpuno neslobodan i blizu smrti u svojoj je duši puno slobodniji od onih koji su ga razapeli. Njegova se sloboda vidi jer On u svojoj duši može za njih moliti, a oni čine nešto što je jače od njih, što ih je zarobilo. To se i danas događa pravednicima i u našem svijetu. Sposobnost vidjeti zarobljene onakvim kakvi jesu dolazi odatle da se opredijelim za dobrotu i uđem u svjetlo koje se pokazalo na križu. Taj nam tekst pokazuje kako u Kristu vidjeti svoj vlastiti život. Zato je za nas odlazak na Golgotu, bilo kroz križni put ili kroz biblijske tekstove koji nas poučavaju, spasonosno jer u Isusovu svjetlu, na njegovu križu mi vidimo i vlastite zarobljenosti iz kojih možemo izaći i vidjeti Božje svjetlo koje je jače od svih ljudskih zala. Zato smo pozvani uvijek iznova dolaziti na susret s Isusom kako bi u nama rasla sloboda, povjerenje u život i snaga da se uvijek možemo odvajati od zla i od nevjere koja nas hoće zarobiti“, rekao je propovjednik.

U subotu 25. ožujka u 18 sati je nagovor voditelja, a u 18:30 misa, nakon koje slijedi euharistijsko klanjanje. Duhovna obnova završava u nedjelju misnim slavljem koje će započeti u 11:30.

Vijest izvorno objavila IKA
Fotografije: B. Lukačević