Međuprovincijski susret franjevačkih novaka u splitskoj Provinciji

Split, 18.-21. rujna 2018.

 

    Međuprovincijski susret novaka je tradicionalno okupljanje i upoznavanje mladih franjevaca južnoslavenske konferencije. Ove godine četverodnevni susret su organizirala braća Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita, a uz nas i domaćine, sudjelovala su braća iz Provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

    U utorak, 18. rujna nas sedmorica trsatskih novaka uz pratnju našeg vicemagistra fra Ljube Sesara, u jutarnjim satima uputio se prema Splitu. Nakon vožnje došli smo do franjevačkog samostana na Trsteniku gdje su nas dočekali gvardijan i magister splitskih novaka. Nakon što smo se smjestili izmolili smo Večernju molitvu. Poslije večere okupili smo se u dvoranu i svaki novicijat je imao svoje predstavljanje. Predstavljanje je bilo zanimljivo i mnogo smo naučili jedni o drugima, o životima naših provincija i novicijata. Sljedećeg smo se, nakon molitve i doručka, uputili prema Kninu. U Kninu smo se zaustavili u starom franjevačkom samostanu i nakon kratkog odmora pješačili smo do kninske tvrđave. Obilazili smo cijelu tvrđavu te smo se zaustavili kod mjesta gdje je nakon oslobođenja bio obješen hrvatski barjak. Posjetili smo i novu crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta te smo se uputili prema Sinju u kojem smo posjetili novi muzej alke i franjevački samostan i svetište Gospe Sinjske gdje smo slavili zajedničku euharistiju.

    Drugog smo dana posjetili smo Visovac gdje se nalazi splitski novicijat, a vodič nam je bio splitski domeštar fra Stojan Damjanović koji nas je proveo kroz samostanski muzej i ispričao nam povijest samostana i tog zelenog otočića na Krki. Poslije ručka i druženja uputili smo se prema Šibeniku. Posjetili smo katedralu sv. Jakova, franjevački samostan iznad katedrale te Nacionalno svetište Sv. Nikole Tavelića. Nakon obilaska grada otišli smo na Šubićevac u samostan Sv. Ante gdje smo sudjelovali na misi i klanjanju.

    Zadnjeg dana razgledali smo Split, a pošto je bio dan redovnika i redovnica vidjeli smo mnogo časnih sestara i braće iz različitih krajeva Dalmacije. U sjedištu splitske Provincije posjetili smo crkvu Gospe od Zdravlja, „ispovjedaonicu grada Splita“, a obišli smo i katedralu Sv. Duje te smo proveli ostatak vremena u razgledavanju grada i ostalih znamenitosti.

fra Borna Gall