NAJAVA: Predstavljanje knjige – Leksikon Vukovarskih franjevaca

Povodom 300. obljetnice od postavljanja kamena temeljca za franjevačku crkvu u Vukovaru (1723.-2023.), šaljem Vam Pozivnicu na predstavljanje Leksikona Vukovarskih franjevaca.

Istim povodom, uskoro slijedi:

Trodnevnica (22., 23., 24., lipnja)

Znanstveni skup na temu „300 godine franjevačke crkve u Vukovaru“ (24. lipnja)

Središnja proslava „300 obljetnice“ (25. lipnja – euharistijsko slavlje koje će predvoditi mons. Ivan Ćurić)

Leksikon vukovarskih franjevaca nastao je kao plod izdanja Kronike Franjevačkog samostana u Vukovaru koja se prevodi i objavljuje povodom 300. obljetnice franjevačke crkve u Vukovaru. U Leksikonu se upravo nalaze braća franjevci koji su u Vukovaru ostavili svijetli trag svog života, koji su po Božjoj providnosti u nekom povijesnom trenutku živjeli, boravili i djelovali u vukovarskom samostanu.

Biografski opisi obuhvaćaju braću franjevce kroz tri stoljeća i u trima franjevačkim provincijama (Provincija Sv. Križa Bosne Srebrene, skraćeno Provincija Bosne Srebrene, Provincija sv. Ivana Kapistranskog i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda) pod kojima je vukovarski samostan bio kroz dosadašnju povijest.

Oblik biografskog opisa sastoji se od osnovnih podataka o rođenju i školovanju, mjestima boravka i službama, a zatim od naglašenog vukovarskog pečata (česti citati iz Kronike), zatim su uvrštena pisana djela te primljene zasluge ili nagrade, te na koncu zapis iz Nekrologija.

Ovi biografski opisi nisu puka zabilješka golih činjenica, već predočavaju trajne vrijednosti što su ih pojedini vukovarski franjevci svojim ljudskim, kršćanskim i franjevačkim življenjem utkali u Crkvu i društvo.

Leksikon obuhvaća sve gvardijane od nastanka samostana do danas, sve lektore (profesore predavače), glazbenike, pisce, braću koja su ostavila svijetli trag, braću koja su rođena ili proveli djetinjstvo u Vukovaru, braću župnike u Borovu Naselju od osnutka, kapelane i đakone u posljednjih 50 godina, braću u Domovinskom ratu, te spasitelje sakralne umjetničke kulturne baštine.

U ovim opisima nalazi se pravo bogatstvo osoba – hrabrih ljudi, izvrsnih propovjednika, duhovnih i pobožnih redovnika, jednostavnih i skromnih, prave manje braće, nadarenih intelektualaca, pisaca, glazbenika – te otkrića i saznanja o njima.

Biografski opis franjevaca, njih 200, otkrivaju nam snagu i ljubav braće franjevaca koji su držali, nosili i zadužili grad Vukovar. Svi oni opisani su svojim divnim djelima i zaslužuju trajan spomen, da im imena ostanu trajno upisana u knjigu povijesti pod nazivom Leksikon Vukovarskih franjevaca.