Početak priprema za svečane zavjete u Cresu

U subotu 1. kolovoza u samostanu sv. Frane u Cresu 25 franjevačkih bogoslova započelo je četverotjedni program pripreme za svečane zavjete.

Susret je započeo molitvom i zajedničkim objedom, te je tom prilikom mjesni gvardijan fra Vitomir Glavaš uputio riječ dobrodošlice svim fratrima.

Ovogodišnji domaćin četverotjednih priprema je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca koji su organizirali dvotjedni boravak bogoslova u drevnom franjevačkom samostanu u Cresu, potom tjedan dana u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu i kao vrhunac priprema posljednji tjedan bit će duhovne vježbe u marijanskom svetištu Krasno na Velebitu.

Većina sudionika dolaze iz raznih franjevačkih provincija s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ove godine pridružio im se jedan subrat iz Slovenije te dvojica braće iz Konga koji posljednje dvije godine borave u Splitu gdje studiraju teologiju. Koordinator cjelokupnog programa priprema je fra Stjepan Brčina, magistar bogoslova na Svetom Duhu u Zagrebu i promicatelj za duhovna zvanja, a ulogu predavača imaju stručnjaci koji pokrivaju različita tematska područja.

Naime, polaznici će tijekom predviđenog vremena produbiti spoznaje o naravnoj, psihološkoj i duhovnoj dimenziji zavjeta te na osobit način obnoviti franjevački pogled na redovničko zavjetovanje. Osim predviđenih predavanja mladići će upoznati povijest, ljepote i život raznih mjesta koje će posjetiti te neizostavno provesti vrijeme u bratskom zajedništvu i druženju, tom važnom elementu franjevačkog života i identiteta.

(IKA)