Posjet generalnog ministra Reda manje braće fra Massima Fusarellija našoj provinciji

Dana 29. ožujka 2022., posjetio je generalni ministar Reda manje braće (OFM) fra Massimo Fusarelli bogosloviju (juniorat) Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Bogoslovi su imali susret sa svojim Generalom u kapucinskom samostanu sv. Leopolda Mandića gdje su privremeno smješteni nakon potresa koji je oštetio crkvu i samostan na Kaptolu.

Braća su s Generalom razgovarala o stanju Reda, o poslanju Manje braće u današnjem svijetu i o drugim franjevačkim temama. Nakon razgovora izmolili su Srednji čas te je uslijedio svečani ručak zajedno s Generalnim ministrom i braćom kapucinima. Bogoslovi su generalu fra Massimu poklonili simboličan dar, jer se sutra njegov rođendan. Dobio je ikonu sv. Franje s djetetom Isusom (Greccio) i franjevačku krunicu koju je izradio jedan bogoslov. Generalni ministar Reda ostaje u Hrvatskoj tjedan dana te će još pohoditi našu „ranjenu“ crkvu i samostan sv. Franje na Kaptolu, posjetiti kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, te obići još samostane u Rovinju, na Trsatu u Rijeci i susreti se s definitorima Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri na Košljunu.

Generalni ministar susreo se s voditeljem Kuće susreta Tabor fra Ivanom Matićem, braćom franjevcima te laicima koji poslužuju u Kući. „U ovoj godini, kada ćemo proslaviti 25. obljetnicu Kuće susreta Tabor, ovaj nas je susret s nasljednikom sv. Franje na osobit način ispunio velikom radošću. Naš je generalni ministar udijelio poseban blagoslov svima vama koji dolazite u Tabor, svim našim poslužiteljima, prijateljima i dobročiniteljima Tabor. Budimo u molitvi zajedno za naš Franjevački red i cijelu Franjevačku obitelj. Na osobit način molimo za nova duhovna zvanja“, objavljeno je na društvenim mrežama Kuće susreta Tabor.

U pratnji generalnog ministra bili su generalni definitor za slavenske zemlje fra Konrad Cholewa, OFM, vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Ivan Sesar, OFM, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru fra Andrija Bilokapić, OFM, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, OFM, i definitor i tajnik Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Bojan Rizvan, OFM.