Poslužitelji Tabora hodočastili u Lurd

Poslužitelji Kuće susreta Tabor, zajedno s fra Ivanom Matićem, na zahvalnom hodočašću u Lurdu.

Poslužitelji Tabora i fra Ivan Matić pred Lurdskom špiljom

 

Poslužitelji Kuće susreta Tabor zajedno sa fra Ivanom Matićem bili su od 15. do 20. srpnja 2019. godine na zahvalnom hodočašću u Lurdu, najvećem Marijanskom svetištu u svijetu. Na putu prema Lurdu, prvi dan hodočašća obilježen je slavljenjem sv. mise koju je predvodio fra Ivan Matić u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu. To je bila prilika za molitvu pred kapelom u kojoj je pohranjena jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija Torinsko platno.

Drugi dan hodočasnici su posjetili Avignon, UNESCOV spomenik Svjetske baštine – grad povijesti i umjetnosti u Provansi, gdje su slavili sv. misu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. U središnjoj Papinskoj kapeli – Kapeli Presvetog oltarskog sakramenta, gdje su pape slavile misu za vrijeme 70-godišnjeg boravka u Avignonu vidjeli su fresku posvećenu pobožnosti Srcu Isusovu, a koja je upravo nikla u Francuskoj.

S nakanom predanja i vjerom da je Bogu sve moguće, te da mu poput Marije samo moramo reći svoj Da, večernjim dolaskom u Lurd, hodočasnici su se poklonili Blaženoj Djevici Mariji  Lurdskoj u Špilji Ukazanja. Sljedeći dan započeo je prisustvom na međunarodnoj misi u Bazilici sv. Pia X. gdje je bilo prisutno tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta, kao i mnogo biskupa, svećenika i redovnika i redovnica. Misa je završila procesijom s izloženim relikvijama sv. Bernardice u Špilji ukazanja.

Uslijedilo je razgledavanje Bazilike Kraljice Svete Krunice kao i mjesta vezana za život sv. Bernardice: rodne kuće – mlina, zatvora gdje je živjela njezina obitelj, župne crkve Srca Isusova gdje je krštena i primila sv. pričest. Hodočasnici su ovdje imali priliku čuti oporuku sv. Bernardice koja je duboko dirnula srca svih prisutnih. Nakon toga uslijedio je posjet centru sv. Maksimilijana Marija Kolbe-a, uz posvetu pod geslom „Tvom Bezgrešnom srcu, Majko, posvećujemo sebe i sve svoje!“

Večernje procesije sa svijećama od Špilje Ukazanja kroz svetište bile su poseban doživljaj, uz pjesmu i molitve predanja Gospi Lurdskoj. Poseban dojam ostavile su kolone invalida i bolesnika koji su došli po Gospin zagovor, kao i brojnih požrtvovnih poslužitelja volontera koji se ovdje nesebično i s ljubavlju daruju u službi Gospodinovoj. Također, posebno predanje mnogi su doživjeli uranjanjem u vodu koja potječe iz vrela ispod špilje i prikuplja se u bazene u kojima se može kupati.

U kapeli sv. Patrika fra Ivan Matić predvodio je misu koja je prikazana za bolesnike, naše branitelje i sve potrebite, a posljednji dan boravka u Lurdu hodočasnici su se oprostili sa Lurdskim svetištem ranojutarnjom misom zahvalnicom za sve primljene milosti, sve prijatelje i dobročinitelje Tabora i sve koji su se preporučili u molitve. Posebna nakana je i zahvala za obnovu Tabora i izgradnju nove dvorane i za sve one koji rade na tome. Svakodnevno, u svim sv. misama fra Ivan Matić nadahnutim propovjedima svakodnevno je hodočasnicima približavao Gospinu ljubav kroz koju smo mogli na osobit način osjetiti Marijinu blizinu.

U povratku hodočasnici su posjetili francuski grad Carcassonne, najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi, zaštićenu UNESCO-vom Svjetskom baštinom, a nakon toga nastavili put prema Padovi, gdje su se zaustavili u svetištu sv. Antuna. Uz razgledavanje svetišta imali su priliku pokloniti se na svečevom grobu i pred relikvijama sv. Antuna, a potom slaviti svetu misu u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Povratak u Tabor u Samobor bio je subotu u kasnim večernjim satima, a obilježen je produbljenim zajedništvom uz pjesmu, svjedočanstva, te zahvalu za primljene milosti po posvećenju Bezgrešnom Srcu Marijinom.