Predstavljanje naših mladomisnika – fra Andreo Matanović

fra Andreo Matanović – mladomisnik

 

Hvaljen Isus i Marija!

     Zovem se fra Andreo Matanović, rođen sam u Bosni i Hercegovini 1991. Još kao dijete zbog ratnih okolnosti odlazim s roditeljima iz rodnog sela te se najprije nastanjujemo u Njemačkoj gdje sam i započeo svoje školovanje te završio 1. razred osnovne škole. Nakon nekoliko godina boravka u inozemstvu, s obitelji se selim u Zagreb gdje ostajemo trajno nastanjeni. Ostatak osnovne škole završio sam u Zagrebu te sam po završetku upisao školu za medicinske sestre u Vinogradskoj. Nakon završene srednje škole kao laik sam upisao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

 

fra Andreo s roditeljima

     Od najranije dobi koju pamtim, roditelji su me vodili u crkvu, najprije u Münchenu, a istu praksu su nastavili i nakon povratka u Zagreb. Upravo su oni bili ti koji su mi prvi usadili klicu vjere koju je Bog njegovao da dalje izraste. Nakon dolaska u Hrvatsku nastanili smo se u Zagrebu gdje sam počeo i ministrirati, što sam i činio sve do ulaska u samostan. Kao aktivni član župne zajednice imao sam priliku upoznati mnoge osobe i sudjelovati na brojnim događajima, kao i promatrati različite svećenike u njihovom radu. U takvom ozračju rodila se ideja o meni kao svećeniku što se kasnije i ispostavilo kao poziv.

 

fra Andreo nakon mlade mise udjeljuje mladomisnički blagoslov

     Nakon više godina razmišljanja, u našu franjevačku postulaturu u Samoboru stupio sam 2013. godine nakon završene 3. godine fakulteta. Našu redovitu formaciju imao sam u Samoboru, na Trsatu te na Kaptolu. S obzirom na to da sam fakultet završio prije nego ostali fratri iz moje generacije novicijata, mogao sam prije njih i položiti doživotne zavjete te odmah pristupiti đakonskom ređenju. Voljom poglavara namješten sam kao đakon u Zagreb na Kozari bok gdje sam se prvi put susreo s istinskim pastoralnim radom. Nakon završene đakonske godine i svećeničkog ređenja, odlukom definitorija, svoj put kao franjevca i svećenika nastavljam na istoku naše provincije u Vukovaru, u župi Borovo Naselje.

Preporučam se u vaše molitve!

Mir i dobro!

fra Andreo Matanović