PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA: CERNIK – PRILOZI O POVIJESTI I BAŠTINI

26. siječnja 2023. godine u prostorijama dvorane stalnog postava Biblijsko arheološke izložbe u Cerniku, održana je promocija zbornika „Cernik – prilozi o povijesti i baštini“. Zbornik je plod znanstveno – stručnog skupa održanog u Cerniku 9. listopada 2020.
Sam skup je potaknut inicijativom tadašnjeg gvardijana, fra Vjenceslava Janjića, uz suradnju fra Tomislava Vuka te gđe. Marije Mihaljević iz Gradskog Muzeja Nova Gradiška.
Nazočne je na početku pozdravio gvardijan, fra Josip Grubišić. Riječ dobrodošlice uputio je i g. Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik te dr. Marija Mihaljević kao organizator skupa.
Prvi predavač bio je dr Stanko Andrić iz Hrvatskog instituta za povijest – podružnica Slavonski Brod. Dr. Andrić je kao urednik u svom predavanju predstavio sadržaj Zbornika prošavši kroz sve teme.
Dr. Karbić u svom predavanju govorila je o temi koju je ona obradila na skupu i koja je ušla u Zbornik.
Na kraju je dr. Mihaljević zahvalila predavačima i svima prisutnima na njihovom dolasku i zalaganju.
Odziv je bio zadovoljavajući i preko očekivanja. Samom predstavljanju nazočili su mnogi zainteresirani iz Cernika, Nove Gradiške čak i iz Daruvara. Iz Našica je prisustvovao i g. Ratko Ivanušec, povjesničar umjetnosti, konzervator za Slavoniju, koji je i sam sudjelovao u stvaranju Zbornika.
Predstavljanje Zbornika održano je kao prvi događaj u okviru Noći muzeja u Novoj Gradiški.