Preminuo fra Ljubo Ivan Sesar

fra Ljubo Ivan Sesar

Fra Ljubo (Ivan) Sesar, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda,  ispovjednik i vicemagister novaka u Franjevačkom samostanu u Rijeci na Trsatu, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je u četvrtak 17. lipnja u Hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci, u 78. godini života, 58. redovništva i 49. svećeništva.


Fra Ljubo (Ivan) Sesar rođen je 1. svibnja 1944. u Rujnu, Župa sv. Petra i Pavla, Kočerin u Hercegovini, od oca Stjepana i majke Janje rođ. Sesar. Nakon osnovne škole stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat  Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 25. kolovoza 1963. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 26. kolovoza 1964. položio je prve redovničke zavjete.

Studij teologije započeo je u Zagrebu, a završio ga je u Innsbrucku. U Innsbrucku je 1978. godine i magistrirao. Svečane redovničke zavjete položio je 8. prosinca 1969. u Vukovaru, a za svećenika je zaređen 12. ožujka 1972. godine u Zagrebu.

Nakon svećeničkog ređenja godinu dana obnašao je službu dušobrižnika u Fribourgu u Švicarskoj, a zatim je u Ludwigshafenu bio prefekt i vjeroučitelj doma za njemačku mladež i djelatnik u Caritasu Speyerske biskupije. Nakon toga, od 1985. u Ludwigshafenu preuzima službu dušobrižnika hrvatskih radnika, a zatim i službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Ludwigshafenu sve do povratka u Hrvatsku 2016. godine. Od tada je bio na službi vicemagistra novaka u Franjevačkom novicijatu na Trsatu i službi ispovjednika u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Sprovod će biti u subotu 19. lipnja u 12 sati na groblju na Trsatu. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u bazilici Majke Božje Trsatske.