Primanje u postulaturu

U utorak 18. kolovoza 2020. godine, u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, šest kandidata svečano je primljeno u Postulaturu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te su na taj način započeli s prvim stupnjem odgoja u Redu manje braće. Obred primanja predvodio je provincijalni ministar fra Milan Krišto u nazočnosti fra Marina Grbešića, magistra postulanata, fra Siniše Pucića, prefekta Franjevačkog sjemeništa, fra Željka Janjića, gvardijana samoborskog samostana, te starijih postulanata i braće juniora. Postulatura je, prema pravilima našega Reda, neophodan korak odgoja kao primjerena priprava za novicijat. To je vrijeme u kojem postulant učvršćuje vlastitu odluku svoga poziva i razlučuje je uz pomoć zajednice.

Magister postulanata fra Marin Grbešić prozvao je kandidate nakon čega je svatko pojedinačno odgovorio: „Evo me!“. Nakon što su pred svima okupljenima izrazili svoju molbu za primanjem u franjevačku obitelj, provincijalni ministar fra Milan Krišto postulantima u nadahnutom osvrtu na starozavjetno čitanje u kojem Bog poziva Samuela te u evanđelju na Isusov poziv prvim apostolima, poručio je postulantima da je potrebno vremena, strpljivosti i stjecanja iskustva na životnom, ali i redovničkom putu, kao i to da po pitanju poziva, koji je Božji dar, svaki kandidat treba pratnju, što Crkva prepoznaje kroz odgojitelje. „Slušati Boga je nešto najsvetije, nama vjernicima prvi poziv, a što je teško. Otkrivajte u zajednici snagu Božje Riječi, obratimo svoj način života prema Isusovom evanđelju“, poručio je postulantima provincijalni ministar i pozvao ih na ustrajnost na njihovom daljnjem redovničkom putu, te da bi kroz ovu godinu rasli u franjevačkoj duhovnosti, prihvatili prijelaz od svjetovnog na samostanski način života po primjeru sv. Franje Asiškog. Kao znak primanja u bratstvo Provincijalni ministar je novim postulantima podijelio Tau. Kao što i priliči ovakvom događaju, bratska radost i druženje svih okupljenih nastavljena je u samostanskoj blagovaonici. Sve ono što se događalo prije, za vrijeme i nakon slavlja ulaska u Postulaturu najbolje opisuju riječi psalmista kada kaže: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.” (Ps 133,1)

Postulanti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 2020./21. su: Ilijano Garić iz Slavonskoga Broda, Branimir Glas iz Klanjca, Teo Knežević iz Virovitice, Luka Mesić iz Ilove, Danko Mihovilović iz Karlovca, te Loris Pilav iz Zagreba, polaznik četvrte godine sjemeništa koji će godinu postulature provesti u Sjemeništu u Slavonskom Brodu.