Primanje u postulaturu

   

 

 

   U subotu 18. kolovoza 2018. godine, u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, šest kandidata svečano je primljeno u Postulaturu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te su na taj način započeli s prvim stupnjem odgoja u Redu manje braće. Obred primanja predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak u nazočnosti fra Marina Grbešića, magistra postulanata, fra Venancija Mihaljevića, prefekta Franjevačkog sjemeništa, fra Filipa Đurđevića, vicemagistra juniora te starijih postulanata i braće juniora. Postulatura je, prema pravilima našega Reda, neophodan korak odgoja kao primjerena priprava za novicijat. To je vrijeme u kojem postulant učvršćuje vlastitu odluku svoga poziva i razlučuje je uz pomoć zajednice.

   Magister postulanata fra Marin Grbešić prozvao je kandidate nakon čega je svatko pojedinačno odgovorio: „Evo me!“. Nakon što su pred svima okupljenima izrazili svoju molbu za primanjem u franjevačku obitelj, provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak postulantima u nadahnutom osvrtu na starozavjetno čitanje u kojem Bog poziva Samuela te u evanđelju na Isusov poziv prvim apostolima, poručio je postulantima da odvajanje od svijeta ne podrazumijeva samo odvajanje od vlastitog doma i svakodnevnice nego nastanak novog čovjeka u svojstvu novog Kristovog učenika. Provincijalni ministar je braću postulante pozvao na ustrajnost na njihovom daljnjem redovničkom putu, te da bi kroz ovu godinu rasli u franjevačkoj duhovnosti, prihvatili prijelaz od svjetovnog na samostanski način života po primjeru sv. Franje Asiškog. Kao znak primanja u bratstvo Provincijalni ministar je novim postulantima podijelio Tau. Kao što i priliči ovakvom događaju, bratska radost i druženje svih okupljenih nastavljena je u samostanskoj blagovaonici. Sve ono što se događalo prije, za vrijeme i nakon slavlja ulaska u Postulaturu najbolje opisuju riječi psalmista kada kaže: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.” (Ps 133,1)

   Postulanti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 2018./19. su: Jurica Hrbud iz župe Navještenja BDM – Klanjec, Andrej Jozić iz župe sv. Anastazije – Samobor, Tadija Visković iz župe sv. Antuna Padovanskog – Našice, te trojica sjemeništaraca polaznici četvrte godine sjemeništa koji će godinu postulature provesti u Sjemeništu na Kaptolu: Tomislav Kovačević Farkaš iz župe bl. Augustina Kažotića – Zagreb, Josip Trobić iz župe sv. Petra – Cernik i Bruno Vučković iz župe sv. Josipa Radnika – Vukovar-Borovo naselje.

fra Siniša Pucić