Proslava 30 godina Frame Trsat

U subotu, 3.veljače 2024. na blagdan sv. Blaža, u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, Majke Milosti od svete nazaretske kućice, Gospe Trsatske obilježen je svečan jubilej 30 godina bratstva Franjevačke mladeži(Frame) na Trsatu. Proslava je započela u 18 i 30, svečanim euharistijskim slavljem u bazilici Majke Milosti, kojim je predsjedao sadašnji duhovni asistent Frame Trsat, fra Marko Ćosić. U koncelebraciji su zajedno s njime bili i don Danijel Dragičević, salezijanac i ravnatelj Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci, fra Matija Marijić, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda te fra Siniša Pucić, župnik župe sv. Nikole Tavelića na riječkom Krnjevu te bivši framaš, koji je uputio i prigodnu propovijed. Pod euharistijskim slavljem, sedmero mladih framaša obnovilo je svoja krsna obećanja življenja Evanđelja u bratstvu Frame na godinu dana i obećali Bogu i drugima da će u siromasima i poniznima prepoznavati Krista po primjeru njihovog uzora, svetog Franje Asiškog te da će spremno odgovoriti na svaki poziv dobra.
U propovijedi, fra Siniša se obratio sadašnjim framašima te se tom prigodom prisjetio uspomena iz vremena kada je Frama na Trsatu godine 1992. započela svoj put. Prisjetio se ključne uloge fra Berislava Đurića, osobe koja je imala dovoljno odvažnosti da, iako u poodmakloj dobi, od tadašnjeg gvardijana samostana zamoli dozvolu za pokretanje zajednice mladih koju danas znamo kao Frama Trsat. U ratnim godinama je to mladima budilo nadu u bolje sutra usred turobne atmosfere besmisla života koja je tada vladala. Naglasio je ključnu ulogu koju je Frama imala ne samo u životima svih framaša koji su prošli kroz nju, nego i onih osoba koje su bile u njihovoj blizini: obitelji, prijatelja, rodbina, susjeda. Naglasio je i prvu rečenicu koja je njega osvojila i koja ga se dojmila, a to je da je Frama naša druga obitelj. Da nije tako, danas se ne bi toliko govorilo o bogatoj i plodnoj povijesti i baštini koju je Frama nosila, ali koju i dan-danas nosi, a koju će i dalje nastojati nositi. Ljubav koja ih je vezivala, naglasio je fra Siniša, nešto je što nadilazi običan susret petkom u Auli, odnosi su to koji su čvrsti i koji se slobodno mogu podvesti pod pravo obiteljsko okrilje i zajedništvo. Naglasio je i značenje obećanja samim ovogodišnjim obećanicima i povukao paralelu između Isusa i njegove prve obitelji u kojoj je bilo 12 ovaca – apostola. Slika je to obitelji koja zajedno proživljava sve i zajedno može sve. Obećanici se, kako je naglasio propovjednik, sada nalaze pred jednim novim početkom, gdje je potrebno na neki način povući crtu i krenuti ispočetka novim žarom, novom radošću i poletom. jer je naša framaška obitelj dar od Boga koji se treba cijeniti. Na samom kraju, mladim obećanicima dao je poticaj se ne zatvaraju u sebe, nego da svaki dan smišljaju način kako da svojim životom donesu Isusa Krista drugima, osobito mladima, kojima sam On mijenja živote i daje novu nadu u bolje sutra.
Na samom kraju euharistije fra Marko se zahvalio svima koji su došli podržati framaše, pogotovo iz drugih krajeva Hrvatske , osobito iz Zagrebačkog područnog bratstva Frame, koji su došli u velikom broju, jednim autobusom. To je bio dokaz koliko su framaši međusobno povezani ljubavlju i koliko su framaška braća i sestre spremni jedni drugima davati podršku na bilo koji način.
Proslava jubileja nastavljena je u Auli pape Ivana Pavla II. gdje su framaši upriličili prigodan program na koji su bili pozvani svi sudionici euharistijskog slavlja. Na početku se okupljenima obratio predjsednik Frame Trsat, Filip Kranjčec i još jednom uputio riječi zahvale svim okupljenima te u kratkim crtama iznio što Frama znači svakom pojedinom članu koji dolazi na susrete i što u tim susretima može dobiti. Također, ministra OFS-a s.Dunja Osojnak Marinović, ispred franjevačkih trećoredaca zahvalila se Frami na svemu što čini i u čemu sudjeluje i s radošću potaknula mlade da i dalje budu lijep primjer življenja vjere. U prigodnom programu, framaši su složili video-kolaž gdje svaki pojedini framaš prikazuje svoju životnu svakodnevicu u danima prije dolaska na susret Frame, gdje se onda opusti, nađe duhovni mir i utjehu te radost u druženju s braćom i serstrama koji su mu povjereni. Poslije prigodnog programa, uslijedilo je druženje s uzvanicima uz hranu i piće te prigodne framaške pjesme i plesove.

Marko Matić, framaš