Proslava Majke Božje Trsatske – zaštitnice naše Provincije

     Svibanj je za trsatsko svetište osobito važan mjesec i to ne samo jer je posvećen Mariji, nego jer u njemu slavimo i jedan od najvažnijih događaja za Svetište – dolazak nazaretske kućice na trsatsko tlo.

     Trodnevnicu uoči svetkovine Gospe Trsatske predvodio je fra Ivan Miklenić, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu i bivši župnik trsatske župe. Prvog dana trodnevnice Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež hodočastili su trsatskim stubama moleći krunicu te su sudjelovali na svetoj misi, a liturgijsko pjevanje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih. Svoju prvu homiliju fra Ivan je posvetio Mariji kao Bezgrešnoj, Punoj milosti i onoj koja nas, svoju djecu, hrani kao što hrani svoga Sina na trsatskoj ikoni. Po završetku svete mise okupljeni vjernici pošli su u procesiju za čudotvornim likom Gospe Trsatske.Obitelj kao temeljna stvarnost Crkve i društva bila je misao vodilja drugog dana trodnevnice. Osvrnuvši se na primjere svetih obitelji Joakima i Ane te Josipa i Marije, fra Ivan je naglasio poziv na svetost koji je upućen svakome gdje god on živio i radio, a koji se ostvaruje, poput svetog Josipa, u pravednosti, samozataji i jednostavnosti srca. Sveto misno slavlje animirao je riječki zbor Schola cantorum koji je nakon mise održao prigodni koncert.
Zadnji dan trodnevnice fra Ivan je govorio o svetosti mjesta na kojem je prebivala sveta nazaretska kućica. Podsjetio je koliku milost, ali i odgovornost imaju oni koji žive u blizini tog mjesta kojeg je posvetila Majka Božja svakodnevnim životom s Isusom i Josipom. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Svetišta, a nakon svete mise mnogobrojni su ostali u klanjanju pred Presvetim.

     Na samu svetkovinu Gospe Trsatske u petak, 10. svibnja, u Svetište se uputio velik broj Marijinih štovatelja, a osobito braća franjevci. Zavjetnu misu Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak. Okupljenu braću fra Ilija je podsjetio na dar koji njegujemo kao višestoljetni čuvari Marijinog svetišta, Majke koja nas, kao i Isusa, brižno prati na našem redovničkom putu u služenju Bogu i ljudima.

     Središnje euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit riječki, u zajedništvu s provincijalnim ministrom fra Ilijom Vrdoljakom, gvardijanom i čuvarom Svetišta fra Bernardom Barbarićem i svećenicima Riječke nadbiskupije. Ističući povezanost Nazareta, u kojem se dogodio početak našeg spasenja, i Trsata, kao hrvatskog Nazareta, nadbiskup je uputio riječi kršćanskim roditeljima. Osobito je stavio naglasak na Božje stvaralačko djelo u svakom djetetu, a roditelje je pozvao da spremno prihvate dijete kao istinsku sreću i znak Božjeg blagoslova. Pri kraju misnog slavlja nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu Gospi Trsatskoj stavljajući cijelu Riječku nadbiskupiju u njezine ruke, a potom je uslijedila procesija i ophod oko čudotvornog lika Trsatske Djevice.

fra Domagoj Vincelj