Proslava spomena Sluge Božjeg fra Vendelina Vošnjaka

Uoči svetkovine sv. Josipa u crkvi sv. Franje Asiškoga u Zagrebu na Kaptolu proslavljen je spomen časnoga sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka. On je svoje zemaljsko putovanje dovršio 18. ožujka 1933. u Zagrebu. Rođen je 13. rujna 1861. u Konovu kraj Velenja (Slovenija). Ušao je u Red manje braće u Zagrebu i školovao se u Pečuhu, Grazu i Innsbrucku. Bio je čovjek kreposna i sveta života, zalagao se za obnovu franjevaštva na našim prostorima, te mu je Sveta Stolica povjerila taj veliki zadatak. Postao je prvi provincijal novoutemeljene Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, u kojoj je vršio službe lektora filozofije, magistra klerika, gvardijana i čuvara Svetišta na Trsatu. Revno je obavio i više generalnih vizitacija franjevačkih provincija u srednjoj Europi.

 

Propovjednik – fra Krunoslav Kocijan

U sam obred preminuća i svetu misu koja je uslijedila nazočne je uveo gvardijan fra Zdravko Lazić, pozivajući da upoznajemo život i djelo fra Vendelina i utječemo mu se u molitve. Slavlje je predvodio magister braće juniora fra Krunoslav Kocijan.

U homiliji je istaknuo primjer molitve starozavjetnog vjernika koji se, unatoč prijestupima i nevjeri naroda, pouzdaje u Boga koji je pun smilovanja i praštanja prema ljudima, svojoj djeci (Dn 9, 4b-10). Osvrnuo se i na evanđelje, koje snažno poziva da „budemo milosrdni kao što je Otac naš milosrdan“ (Lk 6, 36-38). To konkretno znači nastojati da imamo srce, pažljivost i ljubav kakva je Očeva.

Govoreći o časnome sluzi Božjemu, propovjednik je istaknuo njegovu nepokolebljivu vjeru, s kojom je rješavao sve izazove i poteškoće, te pouzdanje u Božju providnost kao vrhunac duhovnosti. Spomenuo je da je fra Vendelin bio vrlo strog profesor, dok mu je kao odgojitelju cilj bio rast u svetosti onih koji su mu povjereni.

Uz cijelu samostansku zajednicu na Kaptolu, predvođenu provincijalnim ministrom fra Ilijom Vrdoljakom, te pobožni puk koji se okupio u lijepome broju, u ovogodišnjem su Vendelinovu sudjelovali mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnoga kaptola, preč. Lovro Cindori, rektor svetišta Majke Božje Bistričke u miru, vlč. Zlatko Golubić, župnik župe sv. Marije, o. Božidar Nagy (SI), vicepostulator kauze bl. Ivana Merza, o. Mato Miloš (OCD), vicepostulator kauze o. Gerarda Tome Stantića, fra Josip Šimić, vicepostulator kauze časnoga sluge Božjega fra Ante Antića. Nazočili su i fra Ivan Landeka, magister braće bogoslova Provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije s bogoslovima, fra Ivan Miklenić, gvardijan u Varaždinu i fra Lucije Jagec, vikar u Samoboru.

Vicepostulator kauze fra Vendelina Vošnjaka, fra Rajko Gelemanović, pripremio je i ove godine bilten „Vendelin“, koji je naslovio: „Mladi u obnovi Crkve i društva.“ Budući da je lani održana Biskupska sinoda na temu poziva i uloge mladih u Crkvi, želio je da se više posveti pozornost razmišljanjima časnoga sluge Božjega na tu temu. Naime, u obnovi i velikim zadacima koji su mu bili povjereni računao je upravo na zanos i ideale mladih redovnika.

Na kraju euharistijskoga slavlja sudionici su kod groba časnoga sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

fra Ervin Jozić

 


 

 


 

SUŽIVOT I SURADNJA S MLADIMA

Od početka rada na kauzi za proglašenje blaženim č. sl. B. Vendelina Vošnjaka pa sve do danas služi se promociji njegove svetosti; u nekim periodima više u nekima manje. Ipak se posebna pozornost najviše posvećuje o njegovu spomendanu 18. ožujka svake godine.

Intenzivna priprava za proslavu spomendana Sluge Božjega već ranije započinje, napose u spremanju novog broja glasila „Vendelin“. Ovogodišnji broj (27/2019) posvećen je mladima, na što nas je potakla biskupska sinoda s temom „Mladi, vjera i razlučivanje poziva“. Zanimao nas je odnos fra Vendelina prema mladima. Po svjedočanstvu našeg povjesničara fra Emanuela Hoška Sluga je Božji obnovu franjevačkog života provodio s mladima; s mladima je živio i radio kao odgojitelj i nastavnik filozofije, a kao provincijal je bio revni promicatelj duhovnih zvanja. U mladima je nastojao buditi zanos i oduševljenje za Boga, Crkvu, društvo i domovinu. Inzistirao je na tome da mladi budu nositelji obnove i preporoda naroda i domovine u Kristu, koji ima rješenja za sve suvremene probleme.

Spomendan č. sl. B. Vendelina komemorira se po crkvama Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koju je on utemeljio, a središnje je slavlje u crkvi sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu gdje se nalazi njegov grob.

Ove je godine predvoditelj proslave spomendana bio fra Krunoslav Kocijan. Uveo je Božji narod najprije u „Obred preminuća“ po kojem smo se prisjetili života i djelovanja Sluge Božjega te njegova prelaska Bogu. Vrlo su skladno tekstove iščitavala mlada braća te ih popratila i lijepim pjevanjem.

Potom je uslijedilo slavlje euharistije uz sudjelovanje Božjeg naroda te brojnih svećenika koncelebranata. Pozorno su prisutni pratili navještaj riječi Božje – od ponedjeljka drugog korizmenog tjedna.

Fra Krunoslav je potom održao homiliju u kojoj je najprije razložio riječ Božju a onda je govorio o Sluzi Božjem. Izrazio je zahvalnost Bogu za život i primjer fra Vendelina, a onda je razložio njegovo služenje mladima kao profesor i odgojitelj. Bio je zahtjevan kao nastavnik a još više kao promicatelj svetosti kršćanskog i franjevačkog života. Poticao je mlade da s oduševljenjem služe Bogu i hrvatskom društvu.

Propovjednik se poslužio i iskazima teoloških konzultora o krepostima fra Vendelina te naglasio: „Cijeloga je života bio prožet vjerom. To se vidjelo u svakom njegovom djelovanju i inicijativi, u svakom vjerskom obredu, u slavljenju mise, u molitvi, u razmatranju i propovijedanju… Potpuno povjerenje u Božju providnost za Slugu Božjega je bio vrhunac duhovnosti“. Vjeru je oplodio ljubavlju koje je ostvario na herojski način.

Na kraju je zahvalio Bogu za časnog slugu Božjega fra Vendelina te izrazio želju da se Bog proslavi u njegovom proglašenju blaženim.

Po završetku svete mise sudionici slavlja su kod groba Sluge Božjega molili za njegovo uzdignuće na čast oltara te mu se preporučili u njegov zagovor.

Davor Sigetić