Proslavljena svetkovina Gospe Trsatske

U nedjelju, 10. svibnja, proslavljena je svetkovina Majke Božje Trsatske. 

 

 

     Unatoč posebnim mjerama opreza koje vrijede za cijelu domovinu, vjernici su mogli slaviti svetu misu, primiti sakrament pomirenja, te iskazati svoje štovanje zavjetnim ophodom oko oltara Gospe Trsatske. Mnogi vjernici su došli izraziti svoje štovanje Kraljici Jadrana, iako je taj broj bio puno manji od onoga uobičajenog.

     Bili smo radosni što se svetkovina ipak nije održala u zatvorenoj crkvi bez vjernika, već je, u ovim (ne)prilikama, trsatski Marijin Perivoj bio ispunjen ljudima, molitvom i pjesmom.

         Tradicionalna zavjetna misa braće franjevaca naše provincije sv. Ćirila i Metoda je također bila u odsustvu mnogobrojnih fratara koji svake godine dolaze povjeriti sebe i svu braću zagovoru Majke Milosti. Ipak je, pod tom misom u 10 sati, s narodom izmoljena posvetna molitva za cijelu našu provinciju. Vjerujemo da će nas zagovor naše Majke koja prebiva u Hrvatskom Nazaretu i dalje pratiti u svemu što činimo i živimo.

      Premda nije bilo toliko svečano, bez procesije i bez riječkog biskupa koji redovito predvodi večernju misu, ipak je svaki vjernik mogao pristupiti svojoj nebeskoj Majci te joj čestitati i Majčin Dan koji je pao baš na taj dan. Na večernjoj misi, koja je okupila i najveći broj vjernika, sudjelovalo je desetak susjednih župnika i svećenika koji su vezani uz naše svetište, a svetu misu je predvodio gvardijan, fra Bernard Barbarić.