Provincijal pohodio braću u potresom pogođenim područjima

         Na bližem području potresa koji je pogodio našu Domovinu nalaze se i naša braća franjevci koji upravljaju župama i u njima žive i djeluju. Župa sv. Ivana Pavla II. se nalazi u samoj Petrinji, a njome upravlja naš brat fra Dragan Grizelj. Fra Dragan također upravlja i župom u Hrastovici, gdje i živi u župnoj kući. Malo dalje je franjevački samostan i župa u Hrvatskom Čuntiću kojima upravlja fra Petar Žagar. Na samoj granici sa BiH je Hrvatska Kostajnica u kojoj je također franjevački samostan i župa u kojima djeluju i žive naša braća fra Stjepan Jambrošić i fra Leopold Palić.

         Naš provincijalni ministar fra Milan Krišto i provincijalni ekonom fra Ivan Utješinović danas su pohodili braću u tim mjestima i proveli dan s njima kako bi im izrazili bratsku podršku i očinsku brigu. Nijedan od naše braće, hvala Bogu, nije ozlijeđen niti je nastradao na bilo koji način. Što se tiče materijalne štete, vidljivo je po slikama da su neka mjesta teško pogođena. Također ima i štete koja se na slikama ne može dobro vidjeti. Stradale su filijalne kapelice naših župa u Čuntiću, Hrastovici i Hrvatskoj Kostajnici. Glavne župne crkve su oštećene, ali vjerujemo da nema velikih statičkih oštećenja. No to je ipak pitanje struke koja će sve procijeniti i dati svoje mišljenje na temelju kojega će se pristupiti obnovi.

         Zahvaljujemo dobrome Bogu što je očuvao našu braću od bilo kakvih fizičkih i smrtnih ozljeda. Molimo se za one koji su teško stradali, posebno one kojima je život prekinut u ovome potresu. Molitvom, dobrotom i konkretnom pomoći pokušajmo svi zajedno dati podršku onima koji su nastradali.

         Oni koji žele materijalno pomoći našoj braći u potresom pogođenim područjima mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda

Kaptol 9

10000 Zagreb

 

OIB: 52614813830

IBAN: HR132360000 1101515161

SWIFT: ZABAHR2X

         S naznakom: „Za potresom pogođene župe i samostane“