Svečani zavjeti petorice naše braće

 

U crkvi Sv. Križa u Zagrebu na Sigetu u subotu, 1. rujna 2018. bilo je posebno svečano obzirom da su petorica naše braće dali svečane redovničke zavjete te time postali punopravni članovi naše Provincije sv. Ćirila i Metoda i što je važnije, Bogu su zavjetovali da će do kraja života crpsti inspiraciju iz života svetog našeg oca Franje odlučujući se za život bez vlasništva, u poslušnosti i čistoći.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak u koncelebraciji s odgojiteljem juniora fra Krunoslavom Kocijanom, vikarom Provincije fra Ivanom Matićem te brojnom ostalom braćom svećenicima. Zavjete su položili fra Dane Bošnjak iz Našica, fra Gabrijel Bošnjak iz Vrpolja, fra Ivica Janjić iz Bošnjaka, fra David Sedlar iz Čakovca i fra Andreo Matanović iz Zagreba.

U svojoj homiliji fra Ilija je istaknuo darove koje od Boga primamo, darove koje prepoznajemo upravo u čistoći srca na koju smo pozvani te u toj čistoći jasnije vidimo darove evanđeoskih savjeta koje zavjetujemo. Nadalje, provincijalni ministar se prisjetio i pokojnog fra Bonaventure Dude i njegove anegdote iz Drugoga svjetskog rata kada je dječak čuo kako fratre narod pozdravlja s „Hvaljen Isus!“ da bi potom on sam kad je vidio franjevački habit uzviknuo: „Idu Faljenisusi!“. U tom kontekstu i fra Ilija je braću zavjetovanike pozvao da i oni budu oni koje će se prepoznavati u toj povezanosti s Isusom kojega su pozvani naviještati.

Nakon homilije braća su se prostrla na pod simbolički predajući svoj život Bogu, a to se odvijalo uz uvriježeno, ali uvijek novo i dirljivo zazivanje svetaca u pjevanim Litanijama nakon čega je uslijedio i sam čin zavjetovanja svakog pojedinog brata. Fra Ilija je primao zavjete braće koji su u prisutnosti ostale subraće i svojih obitelji ovim činom svečano potvrdili pred Bogom da su voljni izvršavati najprije volju Božju, a onda i sve ono što franjevački Red od njih traži, oni su toga dana bili „izabrani“ – slijedimo li Isusovu „Mnogo je zvanih, malo izabranih“ (Mt 22,14).

U zahvalnosti na daru braće, molimo Gospodina da našoj svečano zavjetovanoj braći udijeli svoj blagoslov i mir, daruje im ustrajnost i predanost u življenju svoga poziva, da osjete i traže Marijin zagovor i da hrabro kroče neizvjesnim i ponekad uskim, ali blagoslovljenim putovima navještanja Kristova evanđelja.

fra Ivan Majić