Trodnevnica i uočnica Velike Gospe u Aljmašu

Radosno duhovno zajedništvo hodočasnika u marijanskom nadbiskupijskom đakovačko-osječkom Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu i ove je godine ostvareno, uoči slavlja svetkovine Uznesenja BDM u nebo. Vjernici su se za najveću marjansku svečanost pripravljali trodnevnicom od 11. do 13. kolovoza i uočnicom 14. kolovoza uz vodstvo fra Ivana Matića, voditelja Kuće susreta Tabor u Samoboru. Svečanu uočnicu su suslavili vlč. dr. sc. Tomislav Ćurić, župnik aljmaški i upravitelj Svetišta, uvodno pozdravivši okupljene, te preč. Ante Markić, umirovljeni aljmaški župnik koji je nakon 49 godina služenja u Svetištu krajem kolovoza 2022. umirovljen, no i danas zauzeto pomaže nasljedniku u župnoj obitelji.

Nakon uočnice slavljene na vanjskom oltaru, fra Ivan je predvodio euharistijsko klanjanje, molitvu predanja te u 21 sat kilometarsku procesiju sa svijećama od crkve do Gospine kapelice ‘Na lipi’ gdje je u šumi kraj „Vodice“ (izvora) održana završna pobožnost s blagoslovom puka. Slavlje je potrajalo jer je u 22 sata prvi put održana misa za mladež koju je predvodio vlč. Mario Žigman, studentski kapelan u Osijeku.

Uvodeći u slavlje uočnice fra Ivan Matić rekao je kako je trodnevnica bila hod u Marijinoj školi vjernosti i vjere i preporučio „neka Marija i večeras vodi i dotakne naše srce, čuva sve od zla i grijeha i daruje Sina kako bismo mogli biti jedno tijelo i jedno srce“. „Marija ne posustaje, nego baš dolazi, podiže, krijepi, daje snagu i utjehu. I u tom i takvom iskustvu rađa se i u nama, vjerujem, još veća ljubav jer, ako nas tako voli i ljubi, ako nas tako Bog želi sebi, onda što je to dragocjenije od toga ovdje na ovoj zemlji. I zato u ovom slavlju Uznesenja BDM i mi upravo vidimo tu Božju neizrecivu ljubav u kojoj sam želi podići kao svoju djecu, kao svoje izabranike, vidimo tu snagu vječnosti. Ovo slavlje podiže pogled prema nebu i to ne samo ovdje. Lijepo se sjetiti i uprisutniti da danas u svim svetištima i u našoj domovini i u cijelomu svijetu upravo ta ljubav djece Božje prema nebeskoj Majci okuplja nas u zajedništvu i zahvalnosti. I mislim i vjerujem da je to najbolji dar koji mi donosimo našoj nebeskoj Majci – kad vidi naša otvorena srca, da želimo slušati njezina Sina; da želimo ljubiti njezina Sina, da želimo nasljedovati njezina Sina i to svatko u svom pozivu i poslanju, ali u istoj toj ljubavi, u istom žaru. I zato smo u ovoj pripravi za ovaj veliki blagdan i mi rasli u toj vjeri, rasli smo da bismo stvarno u sebi doživjeli plam Božanske ljubavi.“

Podsjećajući da samo ljubav pokreće ljudsko srce i da samo ljubav daje snagu tolikim ljudima koji će i večeras krenuti ovamo na hodočašće kako bi pokazali dragocjenost trenutaka u osobnoj povijesti, našoj povijesti i naroda, ali i u povijesti čitave Crkve, fra Ivan je rekao:  „Taj hod, napor, znoj i sve ono što se događa u svakom koraku, možemo reći, sve je to duboka poruka našega života, svaki trenutak je poput hodočašća. Nekada smo svjesni toga da hodamo, da smo s Gospodinom u zajedništvu kao živa Crkva i da nismo sami na tom’ putu. Tada imamo onu unutarnju snagu i tu se pojavljuje unutarnji ponos da smo zajedno u Kristu i zajedno svjedočimo Krista. Na putu života puno puta se, možda, nađemo negdje i sami s osjećajem da nema nikoga oko nas, da sami negdje hodamo. (…) Ovo slavlje pokazuje da nezaustavljivo idemo prema stvarnosti susreta gdje nas čeka Sin Božji“, kazao je propovjednik fra Ivan Matić te približio kako Majka Božja pokazuje način ulaska u odnos s Bogom i kako prepoznati riječ Božju jer „Bog želi da budemo kao Marija, da se proslavi Bog u nama, da budem kovčeg Saveza“, a to je moguće, kazao je, onda kada prihvatim riječ Božju i ona u tebi/meni postane živa, djelotvorna i tada ne možeš više bez Boga. Zaključujući  razmatranje potaknuto evanđeoskim odlomkom poručio je: „Još blaženiji su oni koji slušaju riječ Božju, a Marija ju se na najsavršeniji način slušala i vršila riječ Božju. Bog želi da ti budeš Marija. Neizrecivu radost Bog je pripravio onima koji ga ljube.“

Uočnici je prethodila pobožnost križnoga puta na brdu „Kalvarija“ koju je desetu godinu predvodio i predmolio (s razmatranjima sv. Terezije Avilske) Osječanin Dinko Glavaš, vjeroučitelj u Korčuli, te je naposljetku ispred kipa Kristova uskrsnuća poveo pjevanje slavljeničke pjesme „Gospodin slavno uskrsnu“. Brojni su prije svečanog večernjeg euharistijskog slavlja, praćenog liturgijskim pjevanjem hodočasnika i Aljmašana uz orguljsku pratnju Dine Klema, vjeroučitelja u Slavonskom Brodu, molili svetu krunicu te su pjevane litanije BDM, a svećenici su bili na raspolaganju za svetu ispovijed. Među hodočasnicima je bilo Vinkovčana, Vukovaraca i najviše vjernika iz osječkih župa koji nastavljaju tristoljetnu tradiciju pohoda aljmaškoj Gospi, od davne 1704. kada su isusovci spasili Gospin kip prenoseći ga iz baranjskog Luga u Aljmaš.

Trodnevnica je protekla u razmatranju teme „Majka i kraljica naša“ sa fra Ivanom Matićem predslaviteljem večernjih misa koji je svake večeri predvodio i euharistijsko klanjanje s molitvom za ozdravljenje i oslobođenje. Prve večeri duhovne obnove, potaknut čitanjem o svadbi u Kani Galilejskoj, fra Ivan Matić je istaknuo važnost poslušnosti Riječi Božjoj po primjeru BDM; druge večeri promišljao je s vjernicima o Mariji pod križem Kristovim i trenutcima kada učeniku Ivanu kaže „Evo ti majke“ ostavljajući nam autentični testament darujući nam svoju majku te nas je tako pozvao da poput sina uzmemo Mariju k sebi; treće večeri naglašena je vjera i nasljedovanje Isusa u potpunom predanju po uzoru na Mariju čija je vjera uvijek usmjerena na Božju riječ i Božju volju. U dinamici takvog duhovnog hoda u propovijedi na uočnici fra Ivan Matić je naglasio kako su blaženi oni koji slušaju i vrše Božju riječ. U slavljeničkim je večerima sudjelovao aljmaški župni zbor i pjevači hodočasnici, uz ravnanje s. Dominike Jozić, a svima je naposljetku za zajedništvo zahvalio aljmaški župnik.

Vijest objavila Đakovačko-osječka nadbiskupija
Autorica teksta: Nevenka Špoljarić