U Karlovcu održane duhovne vježbe trojice naših đakona

Duhovne vježbe za đakone Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji se pripremaju za stupanje u red prezbiterata, održane su od nedjelje, 24. do petka, 29. svibnja 2020. u Franjevačkom samostanu u Karlovcu. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Krunoslav Kocijan, odgojitelj provincijskih juniora, koji zbog potresa stradalog samostana na Kaptolu trenutno borave u Kući susreta Tabor u Samoboru.

Na duhovnim vježbama sudjelovali su fra Ivica Janjić, koji prolazi đakonski praktikum u Našicama, zatim fra David Sedlar koji je posljednjih osam mjeseci đakon u Bjelovaru, te kaptolski đakon fra Siniša Pucić, koji je s bogoslovima u Samoboru. S njima je voditelj fra Krunoslav nakon zaziva Duha Svetoga svakodnevno kroz dva nagovora promišljao o identitetu i poslanju svećenika danas, odnosno o svećeniku kao slušatelju i poslužitelju Riječi, stilovima duhovnoga života (primjer obraćenja Rudolfa Hoessa), svećeničkim krepostima, svećeniku kao misniku u Općoj uredbi Rimskoga misala, pripremanju homilije, svećeniku kao služitelju Božjega milosrđa, dva modela svećenika u spisima sv. Ivana i sv. Pavla, te svećeniku i vremenu.

Četvrti đakon, koji će pristupiti prezbiterskom ređenju, fra Gabrijel Bošnjak, imao je duhovne vježbe u Jeruzalemu gdje završava studij Teologije.

Sudionici duhovnih vježbi zahvaljuju na gostoprimstvu i bratskoj podršci domaćinima, karlovačkim franjevcima, na čelu s gvardijanom fra Krunoslavom Albertom. Đakonima slijedi bliža priprava za skorašnje svećeničko ređenje koje će biti u subotu, 20. lipnja 2020. u Mariji Bistrici, s početkom u 10 sati.