Uređenje franjevačkog trga – Cernik

U TIJEKU JE UREĐENJE “FRANJEVAČKOG TRGA” U CERNIKU

 

Ponajprije me  veseli  što je ponovno zaživjela Provincijska  internetska stranica.

Za početak šaljem i svoj prvi prilog iz našeg samostana u Cerniku.

Naime, u tijeku je obnova trga ispred naše franjevačke i župske crkve sv. Petra, apostola.

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture u Zagrebu  i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu. Djelatnik ovog odjela gospodin Ratko Ivanušec pokrenuo je inicijativu da se preuredi cjelokupan trg ispred našeg samostana i crkve. Preuređeni trg bi se zvao FRANJEVAČKI TRG. Ideju je prihvatio i načelnik općine Cernik gospodin Vitomir Žakić kao i gvardijan cerničkog samostana fra Vjenceslav Janjić. S obzirom na to da je u tijeku  obnova dviju ulica u kojima se nalazi naš samostan. To su Potočna i Đurićeva ulica. Službena adresa našeg franjevačkog samostana i župe  je Potočna 4, međutim naš samostan posjeduje i zemljište koje pripada Đurićevoj ulici. Na tom zemljištu u planu je, u doglednoj budućnosti  i izgradnja parkirališta koje bi pripadalo kao i zemljište našem samostanu, ali bi   se koristilo i za potrebe župe. Patronat je preuzela  Brodsko-posavska županija na čelu sa županom gospodinom Danijelom Marušićem.

U sklopu novog trga preuredio bi se prostor ispred našeg samostana i crkve, postojeći secesijski most i kapela svetog Križa. Sva tri ova objekta bit će zaštićeno kulturno dobro.  Most ispred crkve izgradio je davne 1913. godine Vukovarac Josip Ba(h)nheyer i njegov sin. Tako stoji urezano na spomen ploči. U  samostanskoj kronici piše da je kapelicu sv. Križa, odmah preko mosta, sagradio majstor Josip Živković 1811. godine. Sva tri objekta bit će preuređeni i činit će jednu kulturnu cjelinu.

U tijeku je i preuređenje našeg istočnog krila samostana. Planira se i obnova pročelja crkve. Ovaj prostor bi postao pješačkom zonom.

 Istini za volju treba priznati da izvođenje svih ovih navedenih radova, u tako kratkom vremenu, ne bi bilo moguće bez svesrdne  pomoći Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, naše Hrvatske franjevačke provincije, županije Brodsko-Posavske , Općine Cernik i našeg Franjevačkog samostana ovdje u Cerniku. Hvala svima na svesrdnoj podršci!

 

Fra Vjenceslav Janjić