ŽELITE LI SVOJOM DONACIJOM PODRŽATI OBNOVU NAŠIH SAMOSTANA?

ŽELITE LI SVOJOM DONACIJOM PODRŽATI OBNOVU NAŠIH SAMOSTANA?

Uskrsna poruka generalnog ministra Reda manje braće fra Massima Fusarellija

Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli uputio je uskrsnu poruku svoj braći Reda, sestrama klarisama i franjevkama koncepcionistama te sestrama i braći Franjevačkog svjetovnog reda. Prijevod poruke prenosimo u cijelosti.

Gospodine, izveo si mi dušu iz Podzemlja, na rubu groba ti si me oživio. Ps 30, 4

Draga braćo i sestre, Gospodin vam dao mir!

U Uskrsnuću Piera della Fran­cesca, Krist stoji kao pobjednik nad smrću, ali, ako bolje pogledamo, u izrazu njegova lica uočavamo i veo boli. Naime, Raspeti-Uskrsli Gos­podin je prošao kroz život i smrt do kraja, iskusio je čak i u podzemlju svu stvarnost stvorenosti, sa svim svojim proturječjima. Tu moje misli idu Sv. Franji. Na početku svog obraćenja, vraćajući se s večere s prijateljima, on zastaje, zaustavlja se i doživljava iznenadnu i nepoznatu slast, plod nutarnjeg po­hoda Duha (Usp. LegTd, 7).

Kasnije, u susretu s gubavcem, na­kon prvotnog nagona na bijeg zbog odbojnosti toga tijela u raspadanju, Franjo će ga konačno moći zagrliti i poljubiti, doživjeti da se „ono što mi se či­nilo gorkim pretvorilo u slast duše i tijela“. (Opor 2,3). Nije li mu upravo taj nutarnji izvor slasti omogućio da proslavi Uskrs najprije s gubavcem, a kasnije s mnogim drugima? Miris graničnog iskustva i smrti ga je otvorio za doživljaj slasti novog života: Uskrs je!

Put nam je trasiran, ne možemo natrag. Slaviti Uskrs znači ne skrenuti pogled s ljudske stvarnosti u svim njezinim pro­turječnim aspektima, svijetlim i tamnim: želja da ljubimo i da imamo život u puni­ni, usprkos ratovima, usprkos patnji našeg zajedničkog doma, usprkos potresima, usprkos ranjenom dijalogu i bratstvu među ljudima, skupinama, narodima, obite­ljima, u našoj Crkvi i u našemu Bratstvu.

Kako ne prepoznati Uskrs koji izbija iz ovih „pakala“, budući da milost Uskrslog sve čini novim i omogućuje nam da se odupremo i sablazni zla, koja često izgleda kao da pobjeđuje? O stotoj obljetnici Pravila, saveza života, želimo s novim oduševljenjem prihvatiti poziv da životom i riječju svjedočimo nadu evanđelja u „paklima“ i u pukotinama ovoga vremena, koje je tako teško razumjeti, ali uvijek je ljubljeno od Gospodina.

U Grecciu je Franjo slušao evanđelje, dok je želio vidjeti nevolje i siromaštvo u kojem je Sin Božji rođen i ostao s nama u maloj prilici kruha. Stil evanđelja je stil malenih i siromašnih, slobodnih od napasti moći i posjedovanja, sposobnih strpljivo s drugima graditi oaze bratstva i nade, gdje se uči slušati i hoditi zajedno s mnogima. Evo uskrsnog puta za nas danas, kako bi blago evanđelja koje živimo kao braća i sestre ispunilo ovo naše vrijeme toliko pogođeno nasiljem i toliko želj­no pravoga mira.

Sve to postaje moguće ako prepoznamo da živimo u vremenu u kojem hodimo putovima ovoga svijeta kao „duhovni tragači“, koji vjeruju u Raspetog-Uskrslog i koji su zapaljeni uskrsnim ognjem. Moje želje neka budu radosni poticaj na nekoliko životnih koraka:

  • Korizmena nas je pustinja pozvala da se prsa u prsa borimo s Božjom riječju, sa samima sobom i sa svojom glađu, sa životima tolikih zaboravljenih: nastavimo ovaj put svjetla!
  • Uskrs raskida i pobjeđuje razočaranje očajnih: neka odjekne u našim straho­vima kao obećanje i početak pravog mira, čak i u vrijeme rata i raznih „potresa“!
  • Izađimo iz svojih zona komfora i konačno se uputimo prema drugome/dru­gima, da naučimo plakati i smijati se na ulicama punim osoba svih vrsta i da nau­čimo prepoznati u njima obrise lica „Živoga“! Usudimo li se malo više biti „Red u izlasku“?
  • Dopustimo da nas anđeli u uskrsno jutro pošalju dalje, da tražimo Uskr­slog Krista među živima, a ne među mrtvima: navijestimo ga svima uz hvalu i poziv na obraćenje!

Uz blagoslov Svetog Franje, svima iskrena srca želim Uskrs života u stvarnosti današnjeg čovječanstva i kroz stvarnost današnjeg čovječanstva, u kojoj toliki od nas sudjeluju po različitim krajevima svijeta.

Vaš brat i sluga

fra Massimo Fusarelli, OFM
Generalni ministar

Vijest izvorno objavili OFM i IKA

POTRESOM STRADALE CRKVE I SAMOSTANI

POTRESOM STRADALE CRKVE I SAMOSTANI