Vapaj za mirom u Svetoj Zemlji

OBJAVLJUJEMO DOPIS NAŠEGA GENERALNOGA MINISTRA REDA MANJE BRAĆE IZ RIMA


MOLITVA I POST ZA PRAVDU I MIR U SVETOJ ZEMLJI

Draga braćo našega Reda,
Gospodin vam dao mir!

Sigurno ste upoznati s činjenicom da se zadnje vrijeme stvorila eksplozija nasilja u Svetoj Zemlji koja je iza sebe ostavila mnoge poginule, tisuće ranjenih, te je oduzela ljudima nadu za jednim pravednim rješavanjem ove političke i humanitarne krize.

Pozivam svu braću našega Reda i sve naše prijatelje da započnu put molitve i posta za mir i pravdu u Svetoj Zemlji. Šaljemo vam i službeni dopis Kustoda Svete Zemlje, fra Francesca Pattona, koji poziva svu braću Kustodije na posebnu molitvu u pripremi za blagdan Duhova.
Želio bih potaknuti sve vas, braćo iz svih Provincija, Kustodija i Fundacija, kao i sva mjesna bratstva da pripremite i održite susrete molitve, te se spomenete na poseban način svih žrtava toga nasilja.
Također vas potičem da radeći s vijećima za Pravdu i Mir predstavite cijelu situaciju vašim političkim vođama i cijelom narodu na području vašega djelovanja.

Duh Božji neka nas sve dovede u novo vrijeme mira utemeljenog na pravdi, istini, poštovanju i vjerodostojnoj ljubavi.

Vaš brat,
Fra Michael A. Perry, OFM
Generalni ministar i sluga

 


OBJAVLJUJEMO DOPIS KUSTODA SVETE ZEMLJE 


KUSTODIJA SVETE ZEMLJE

Jeruzalem, 16. Svibanj 2018.

Svim franjevcima Kustodije,
Gospodin vam dao mir!

Na jučerašnji dan, povodom strašnih nasilnih događaja koja su bila ovih dana, Apostolski Administrator mons. Pierbattista Pizzabala uputio je poziv svim vjernicima našega Patrijarhata, a tako i nama: “Ovih dana svjedoci smo bezbrojnih izljeva mržnje i nasilja koji još jednom prolijevaju krv u Svetoj Zemlji. Mnogi mladi ljudi su izgubili svoj život, a stotine obitelji tuguju nad svojim bližnjima, poginulim ili ranjenim. Još jednom smo prisiljeni, kao u nekom začaranom krugu, osuditi svaki oblik nasilja, svako cinično korištenje ljudskog života i neopravdano i pretjerano nasilje. Još jednom smo, prisiljeni okolnostima, tražiti i dići svoj glas za mir i pravdu.”
Svi smo pozvani ujediniti se “u molitvu za Svetu Zemlju, za mir svih njenih stanovnika, za mir Jeruzalema, za sve žrtve ovoga nezaustavljivog konflikta.”
Svjesni smo svi “da se više moramo posvetiti molitvi za mir i za naše obraćenje, kao i za sve druge ljude.”

Upravo s tim mislima, kao franjevci Svete Zemlje, mi ćemo održati molitveno bdjenje za mir koje će se slaviti u Crkvi sv. Etiena u subotu, 19. Svibnja, uoči blagdana Duhova, u 17:00 sati. Naša molitva za mir će se nastaviti tijekom duhovskog bdjenja koje će se održati u Samotištu Getsemani u 21:00 sat. Pozivam svu braću da sudjeluju u ovim susretima molitve, koliko im to bude moguće. Pozivam sve da duhovsko bdjenje posvetimo molitvi i postu za mir Jeruzalema i cijele Svete Zemlje. Pozivam vas da u molitvi časova i euharistijskim slavljima o Blagdanu Duhova posebno mjesto dadnete razmatranju i molitvi za mir.

Neka Duh Sveti uistinu rasvijetli srca i pameti nas samih, te onih koji imaju političku i civilnu vlast u ovoj zemlji i u svijetu. Preko obraćenja srdaca, dijaloga, otvorenosti za pomirenjem se može doći do vjerodostojnog mira u pravednosti, istini, ljubavi i slobodi. (Usp. Ivan XXIII, Pacem in Terris).

Bratski vas pozdravljamo,

Fra Francesco Patton, OFM
Kustod Svete Zemlje

Fra David Grenier, OFM
Tajnik Svete Zemlje