Vraćaju se mise u crkvu svetog Franje na Kaptolu!

DIO CRKVE GDJE ĆE SE SLUŽITI SVETA MISA

Kaptol 9 i svima dobro poznati franjevački samostan i crkva otvaraju svoja vrata vjernicima na Veliki četvrtak i od tada će se u jednom dijelu crkve redoviti služiti misa najprije nedjeljama, a od 1. svibnja i svakodnevno. Sve je detalje u razgovoru za HKR otkrio ekonom provincije i voditelj obnove fra Ivan Utješinović.

Spomen-kapelica dolaska sv. Franje u Zagreb gdje ga je primila gospođa Katarina i gdje su franjevci napravili baroknu kapelicu nalazi se na samom ulazu u franjevački Kaptol 9, s lijeve strane, a zahvaljujući zagovoru svetog Franje i naše Bezgrešne Gospe, zaštitnice franjevačkog Reda u razornom je zagrebačkom potresu u ožujku 2020. ostala čitava, svjedoči voditelj obnove fra Ivan Utješinović. “Ovdje smo mi franjevci cijelo vrijeme misili za vrijeme pandemije i nakon potresa, ali su se braća uglavnom radi pastoralne brige i drugih obveza preselili u druge samostane pa se napravila mala kapela u kući provincijalata gdje braća sada služe misu”, kaže HKR-ov sugovornik.

fra Ivan Utješinović u prostoru crkve koji je osposobljen za služenje svete mise

“Na Veliki četvrtak, na dan uspostave euharistije, mi se vraćamo trajno u našu crkvu, u crkvu sv. Franje na Kaptolu gdje je nakon velike obnove dio crkve sada oslobođen da se može slaviti sveta misa. Tako da ćemo na Veliki četvrtak u 18.30 po prvi puta imati obrede Velikoga tjedna u našoj crkvi, doduše u pola crkve, ali prihvaćamo to. Naime, već se od Božća prošle godine počelo govoriti o tome da bismo trebali osposobiti crkvu da se u nju mogu vratiti vjernici. Bilo je tu puno posla oko završavanje konstruktivne obnove, da se u crkvu može sigurno ući, i puno čišćenja, a svi radovi moraju dobiti od nadležnih institucija zeleno svjetlo.”

Radovi na crkvi

U crkvu će se ulaziti s bočnog ulaza na Opatovini, to će sada biti glavni ulaz. Jer su na dosadašnjem glavnom i puno širem ulazu i dalje prisutni veliki radovi i ne može se jamčiti sigurnost. Prostor u kojem će se služiti misa nije veliki, ali mislim da će biti ispunjen ljubavlju i veseljem. Kažu da je mali prostor ispunjen radošću uvijek veliki prostor”, kaže fra Ivan.

Radovi na crkvi i samostanu

Govoreći o daljnjem tijeku obnove voditelj obnove kaže da se nadaju da će do 30. lipnja iz crkve izvući veliku skelu, završiti veliku konstruktivnu sanaciju. “Imat ćemo onda cijelu crkvu ponovno otvorenu za sav narod i polako povratak jednog dijela naše braće. Pred nama su još veliki restauratorski radovi, ima puno toga za očistiti i obnoviti i to će sigurno trajati godinama. Ali neće više biti velike skele, tako da će ljudi moći boraviti u crkvi, slaviti Gospodina svaki dan i svake nedjelje, kako smo to činili i prije potresa i pandemije.

Pogled na crkvu s Opatovine

Tijekom obnove našli smo ostatke starog samostana prije braće franjevaca koji su ovdje došli još u vrijeme sv. Franje (13. st., op.a.) tako da pretpostavljamo da su ovdje bili benediktinci iz Češke koji su ovdje živjeli i djelovali. Što znači da je ova zgrada ovdje bila i prije uspostave biskupije i prvog zagrebačkog biskupa Duha”, rekao je fra Ivan Utješinović.

Podsjetimo, Zagrebačka biskupija je bila uspostavljena oko 1094., točnije – po povijesnim vrelima – između druge polovice 1093. i prve polovice 1095. godine.

Velika skela u crkvi

“Sama spomen kapelica je iz 13. stoljeća, to je najstariji dio samostana, prvi dio crkve gdje ćemo imati misu, dio sakristije i donjih prostorija u kojima smo redovito primali ljude je iz 12., 13. stoljeća, ali se itekako vide temelji koji su iz 10., 11. stoljeća. Znači, prije nego je Manda zahvatila vodu iz Manduševca, franjevci su bili ovdje!” nasmijao se HKR-ov sugovornik.

Radovi na crkvi i samostanu

Govoreći o tome kada se očekuje da će Kaptol 9 ponovno postati ispovjedaonica grada Zagreba fra Ivan Utješinović kaže da se nada da će to biti čim prije. “Vjerujem da će se iza 30. lipnja polako početi vraćati braća franjevci koji su ovdje bili prije potresa i biti na raspolaganju svima onima kojima su potrebni. Vjerujemo uistinu da ćemo 30. lipnja moći širom otvoriti svoja vrata za vjernike i Crkvu, a samostan će pomalo ići svojim putem obnove. Franjevci su uvijek bili putnici, pa ćemo i mi još malo putovati, na slavu Božju”, ističe fra Ivan.

Netaknuti spomenik

“Na Veliki četvrtak, u 18.30 je prva euharistija u ovom obnovljenom prostoru, tu ćemo se na poseban način spomenuti i našega pokojnog provincijala fra Ilije Vrdoljaka koji je u kraj svoga mandata dočekao ovaj potres i sve ga je to jako potreslo i pogodilo. On se uistinu dao u ovu obnovu i na misi ćemo zahvaliti za njegovu odvažnost u početku obnove. Na Veliki petak obredi su također u 18.30, na Veliku subotu bdijenje je u 20 sati, a naravno slavit će se mise i na Uskrs te Uskrsni ponedjeljak. Zasada još nećemo imati kroz dan misu, ali vjerujemo da će od 1. svibnja biti i svakodnevna misa, jutarnja ili večernja. No nedjeljom će svakako biti misa u crkvi”, kaže fra Ivan Utješinović.

Spomenik

Na kraju kao zanimljivost spomenimo i spomenik koji prati sve građevinske radove na Kaptolu i uz njih ostaje netaknut. Naime, ispred Franjevačkog samostana na Kaptolu u siječnju 2010. godine postavljen je spomenik Zagrebačkoj Bibliji. Otkrio ga je fra Bonaventura Duda u prigodi proslave dijamantnog jubileja svojega svećeništva, a zajedno su ga postavili grad Zagreb i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda. Na njemu piše tekst iz Psalma 119: Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi. Izabrani redak želi podsjetiti prolaznika koji korača pločnikom da je ovdje, na ulici i u svakom trenutku njegova života Riječ Božja njegov putokaz i njegova svjetlost. A ta nas riječ kroz ovaj dan vodi bliže Isusovoj patnji, a onda i uskrsnuću.

Vijest izvorno objavili Hrvatski katolički radio i Hrvatska katolička mreža
Fotografije: Tanja Maleš