Zavjetno hodočašće braće franjevaca Majci Božjoj Trsatskoj

Riječani 10. svibnja slave Majku Božju Trsatsku, čuvaricu grada Rijeke. Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda to je veliki blagdan jer su franjevci ove provincije posvećeni Gospi Trsatskoj kojoj je službeni naziv Majka Božja Trsatska od Nazaretske kućice. Zavjetnu misu franjevaca u trsatskoj bazilici predvodio je provincijal fra Ilija Vrdoljak.

Podsjetio je na povijesne činjenice i godinu 1453. kada je Martin Frankopan pozvao franjevce da budu čuvati Trsatskog svetišta. Od tada je Gospa naša čuvarica, rekao je fra Ilija. Govoreći o Nazaretskoj kućici koja se prema predaji nalazila na Trsatu istaknuo je da su biskupi Riječke metropolije jednom prigodom poručili da je Nazaretska kućica – prvo sjemenište. U njoj je živjela Sveta Obitelj koja je tražila i predala se volji Božjoj. U njoj je odgojen Isus, kazao je propovjednik dodajući da franjevci u ovom Svetištu vide i svoje ‘sjemeništa’. Gospa je čuvala i budila ovdje mnoga duhovna zvanja, rekao je provincijal i kao primjer naveo je bl. Alojzija Stepinca i fra Bonaventuru Dudu.

Stepinac se zavjetovao Majci Božjoj Trsatskoj i često joj hodočastio u vremenima kada je boravio u vojsci u Rijeci. Bili su to trenuci kada se lomio i propitivao za svoj duhovni poziv. Također, u trsatskoj riznici čuva se na svili izvezena Zahvalnica bl. Stepinca Majci Mariji koju je darovao nakon povratka iz Rima u znak zahvale što je čuvala njegovo duhovno zvanje, rekao je fra Ilija. Kao drugu osobu provincijal je istaknuo fra Bonaventuru Dudu koji je veliki dio svoga života proveo u franjevačkom samostanu na Trsatu.

Na kraju potaknuo je okupljene vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja, a franjevce i novake da odgovorno i s poštovanjem posvete svoj život Majci Mariji.

Helena Anušić

 


 

Središnje euharistijsko slavlje povodom svetkovine Majke Božje Trsatske

predvodio je mons. Ivan Devčić, biskup riječki.