Zlatna misa – fra Trpimir Leko – Varaždin

Svoju zlatnu misu, odnosno 50 godina svećeništva, proslavio je naš brat fra Trpimir Leko, u ponedjeljak 16. srpnja u Varaždinu.

Uz fra Trpimira, na blagdan Gospe Karmelske, slavio je i gvardijan samostana u Varaždinu fra Ivan Miklenić i to svoj srebrni jubilej, 25. obljetnicu svećeništva, kao i fra Branimir Kosec koji je proslavio 55 godina svoga svećeničkog služenja.

Uz jubilarce koncelebrirali su Provincijal fra Ilija Vrdoljak uz ostalu braću iz provincije sa svećenicima iz dekanata, a prigodnu homiliju uputio je fra Gordan Propadalo

Najprije je podsjetio na blagdan Gospe Karmelske, a onda rekao i kako vjeruje da se Gospa raduje te i ona u ovom zajedništvu slavi ove svećeničke jubileje, jer je to slavlje braće njenog ljubljenog Sina Isusa Krista, a to znači slavlje njezinih sinova.

– Uistinu, kad su ovi slavljenici primali sveti red svećeništva, dok je biskup na njih položio svoje ruke ništa ne govoreći, sam Isus je govorio nad njima “Ti postaješ moj… moje srce nad tobom bdije… od sada ti si moj prijatelj…tebi povjeravam sve što imam… tebi povjeravam samoga sebe… ti postaješ drugi ja… od sada ja s tobom sve dijelim, i misli, i osjećaje, i djelovanje…” – istaknuo je fra Gordan.

Nadalje je ukratko podsjetio i na životni tijek zlatomisnika, od rođenja u Broćancu u BiH, preko preseljenja u Ilok, stupanja u Franjevačku gimnaziju i sjemenište u Zagrebu, zatim novicijat, služenje vojnog roka, studij filozofije pa teologije u Zagrebu i Italiji, pa sve do ređenja u Italiji 1968. godine. Mladu misu fra Trpimir je proslavio iste godinu u svom Iloku 14. srpnja. U Franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda proživio je 50 godina svog plodnog svećeničkog rada.

– Još uvijek i pastoralno radi, koliko mu sile dopuštaju, ali ne može biti da nešto ne radi. Već odavno se odao prevođenju s talijanskog vrijednih knjiga duhovnog sadržaja. S jednom od njegovih prevedenih knjiga i osobno sam se obilno služio, pa mu i ovom prigodom zahvaljujem – poručio je fra Gordan.

Podsjetio je i kako je fra Trpimir, osim na duhovnom polju, bio posebno zauzet i na području materijalne izgradnje. Svoj talent koristio je u obnovi i gradnji crkvenih objekata.

– Tako je na trsatskom samostanu učinio mnogo obnova, i novina, dok je u Varaždinu, između ostalog, iz temelja sagradio pastoralni centar za razne duhovne susrete, a izvanredno je poslužio za Caritasovu ljekarnu koja je kroz 21 godinu djelovanja posluživala lijekove tisućama potrebnika, napose prognanicima u Domovinskom ratu. Veliki doprinos fra Trpimir je dao i u izgradnji crkve sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, možda više nego u svim drugim mjestima zajedno, naglasio je fra Gordan te dodao kako, govoreći o zalaganju fra Trpimira na održavanju crkvenih objekata, nikako se ne smije smetnuti iz vida njegovo pastoralno djelovanje u čemu se očituje bit njegova svećeničkog poslanja.

No, nema ga ni danas ništa manje, poručuje fra Gordan. I kako naše psihofizičke sile jenjavaju, čovjeka to više pritišću razne nelagode i fizičke ograničenosti, jednom riječju: trpljenje. Stoga se fra Gordan prisjetio i riječi sv. Ivana Pavla II.: “Trpljenje koje se strpljivo nosi i sjedinjuje s Isusovim trpljenjem, pred Bogom je zaslužnije nego naše propovijedanje”

Spomenimo i to kako se Majka Božja Karmelska, takozvano Škapularevo, inače svečano slavi kod varaždinskih franjevaca u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Tako je istoga dana bio i susret obučenih u škapular te molitva za obitelj kao priprava za ovogodišnji Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna.

Na kraju svečanog misnog slavlja svoju prigodnu riječ uputio je u svom pismu i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koju je pročitao mr. Josip Koprek. Svoju riječ su uputili i provincijal fra Ilija Vrdoljak i fra Marko Malović, bivši varaždinski gvardijan.