ASIZ – HODOČAŠĆE POSLUŽITELJA KUĆE SUSRETA TABOR

Kuća susreta Tabor je u uskrsnom tjednu, od 2. do 6. travnja 2024., organizirala hodočašće pod geslom “Stopama sv. Franje”. Hodočašće je vodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor, a hodočasnici su bili poslužitelji, prijatelji i dobročinitelji Tabora.

Hodočašće je započelo svetom misom u kapeli sv. Franje u Taboru u Samoboru odakle su hodočasnici autobusom krenuli na put prema Asizu.

Drugi dan hodočašća započeo je obilaskom i molitvom u malenoj Porcijunkuli te slavljenjem svete mise u kapelici prekrasne bazilike Svete Marije Anđeoske. Posebno je dojmljivo bilo dok su hodočasnici molili za potpuni oprost u samoj Porcijunkuli te primili i svečani blagoslov u njoj. Toga dana hodočasnici su obišli i druga svetišta, a to su: Rivotorto, samostan i crkvu sv. Damjana, baziliku sv. Klare, katedralu sv. Rufina i samu rodnu kuću sv. Franje.

U četvrtak, 4. travnja hodočasnici su krenuli prema Rijetskoj dolini, gdje su pohodili svetište Greccio, gdje je sv. Franjo davne 1223. godine zajedno sa svojom braćom i ljudima toga kraja prolavio na jedinstven način Božić uprizorivši i preve žive jaslica. Nakon toga hodočasnici su krenuli prema svetištu u Fonte Colombu, gdje je sv. Franjo napisao Pravilo Reda Manje Braće te su onda pohodili i mjesta u kojima je boravio sv. Franjo sa svojom braćom, te kapelu Marije Magdalene u kojoj se nalazi od sv. Franje naslikan znak Tau na zidu kapelice.

U petak, 5. travnja hodočašće je nastavljenio u gradu Asizu počevši s jutarnjom svetom misom u Bazilici sv. Franje, pohodom i molitvom na samom grobu sv. Franje te obilaskom cijele bazilike koja je trodjelna i sva oslikana prekrasnim freskama, koje snažno progovaraju o životu sv. Franje. U popodnevnim satima hodočasnici su krenuli put Carcera, predivnog samotišta koje se nalazi na brdu Subasiu iznad samog grada Asiza.

Budući da je ova 2024. godina proslave 800. obljetnice od stigmatizacije sv. Franje tako je i ovo hodočašće imalo za cilj pohod svetišta na brdu La Verna, mjestu na kojem je sv. Franjo 1224. bio obilježen ranama Kristovim. Samo svetište hodočasnici su obišli u prijepodnevnim satima te slavljem svete mise o blagdanu Rana sv. Franje zahvalili Gospodinu za ove velike franjevačke jubileje. U samoj kapeli Stigmata hodočasnici su zastali u molitvi i zahvalnosti te primili svečani blagoslov za nastavak svoga puta.

Na povratku prema Kući susreta Tabor hodočasnici su pohodila još i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića i baziliku sv. Antuna u Padovi.

Zahvalni Gospodinu za sve primljene milosti tijekom ovog hodočašća taborski hodočasnici su se vratili u Hrvatsku na sam blagdan Božjega Milosrđa.