Blagdan sv. Elizabete proslavljen kod franjevaca u Slavonskom Brodu

Blagdan sv. Elizabete, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda, svečano je u četvrtak 17. studenog proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Misno slavlje predvodio je duhovnik Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) fra Ante Perković u suslavlju gvardijana fra Klaudija Milohanovića i fra Ivana Crnkovića. Oživljavajući život i djelo sv. Elizabete, fra Ante je istaknuo kako je ta sveta duša dosljedno živjela evanđelje u svome životu te ne čudi da ju je papa Grgur Veliki nakon četiri godine od njezine smrti proglasio svetom.

„Posebnost njezine ljubavi prema čovjeku bila je u tome da im je ne samo pomagala, nego je i živjela s njima. U najsiromašnijima ona je prepoznavala samoga Isusa i služila im predano s puno ljubavi“, rekao je, između ostaloga, fra Ante. Zaključio je kako su svi kršćani, osobito članovi franjevačke obitelji, pozvani nasljedovati nju u svome životu. Čestitajući im blagdan njihove zaštitnice, pozvao ih je da mole zagovor sv. Elizabete da ima pomogne poput nje služiti i ljubiti Boga i bližnjega.

Tijekom mise pred svećenicima te ministrom Emilijom Dodig i članovima Vijeća Mjesnoga bratstva Ilijom Gašićem i Ružicom Badanjak bračni par Stjepan i Eva Ciprić položili su svoje prve zavjete i obećali da će po primjeru sv. Franje živjeti evanđelje u svome životu. Uz ostale vjernike na misi su sudjelovali članovi OFS-a i Frame. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od ponedjeljka, 14. do srijede 16. studenog koju su predvodili domaći franjevci.

Izvještaj: IKA
Fotografije: Brankica Lukačević