Obećanje evanđeoskoga života u Franjevačkome svjetovnom redu – Požega

Na blagdan svete Elizabete Ugarske, svetice kršćanske ljubavi i zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, 17. studenoga u Župi Duha Svetoga u Požegi svečano je proslavljen i obred zavjetovanja evanđeoskoga života na euharistijskom slavlju koje je predvodio fra Darko Sudarić, gvardijan i mjesni duhovni asistent.

Obredu zavjetovanja evanđeoskoga načina života, koji se nadahnjuje na primjeru i riječima svetoga Franje Asiškoga, a koji se nalazi u Pravilu – putokazu za život po svetom Evanđelju – pristupile su i svoju odluku javno očitovale sestre Ariana Penava i Anja Polić (doživotni zavjeti); Dijana Klarić i Marija Štancl (obnova privremenih zavjeta). Ulogu svjedoka za vrijeme zavjeta vršile su sestre: Ankica Müller, zamjenica ministre i Irena Mihelec, voditeljica formacije. U ime Crkve zavjete su prihvatili i potvrdili duhovni asistent fra Darko Sudarić i ministra Mjesnoga bratstva Požega s. Ivana Škorvaga.

Zavjetovanice su tim činom obnovile svoja krsna obećanja i posvetile se službi Kristova kraljevstva, moleći pritom milost Duha Svetoga, zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Franje te bratsko zajedništvo da im budu na pomoć u postizanju savršenstva kršćanske ljubavi.

U propovijedi fra Darko je istaknuo primjer svete Elizabete koja je u svojemu životu Boga stavila na prvo mjesto u nasljedovanju Gospodina kojemu je služila posvećenjem u bračnom životu i služenju siromasima u kojima je prepoznavala i ljubila Krista. Ohrabrivši zavjetovanice njezinim primjerom, kao i primjerom blaženoga Alojzija Stepinca, pozvao ih je na prepoznavanje i življenje konkretnoga izraza nasljedovanja Evanđelja u svojemu svakodnevnom životu, uz poticajne riječi serafskog oca, svetoga Franje: „Ja sam svoje učinio, a što treba da vi učinite, neka vas o tome pouči Krist!“

Slavlje su u bratskom zajedništvu pjesmom pratili članovi Franjevačke mladeži.

Izvještaj: IKA