Blagoslov sjemeništa u Slavonskom Brodu

Zajedno tijekom blagoslova

Provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda fra Milan Krišto blagoslovio je u srijedu 2. rujna sjemenište, koje je zbog stradavanja njihova samostana u nedavnom potresu iz Zagreba premješteno u franjevački samostan u Slavonskom Brodu. Nazočni su bili domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović, novi prefekt sjemeništa fra Siniša Pucić, viceprefekt fra Ante Perković, prijašnji prefekt fra Venancije Mihaljević, bogoslov fra Domagoj Vincelj te sjemeništarci Anđelo Golomejić rodom iz Kistanja i Šimun Benedikt Kopričanec, rodom iz Koprivnice. Naknadno im se iz svog rodnog Zagreba pridružio i sjemeništarac Loris Pilav.

U prigodnom nagovoru provincijal Krišto prisjetio se onih slavnih vremena kada je u ovom drevnom brodskom samostanu bilo puno više franjevaca, koji su vodili franjevačko učilište, a samostan bio intelektualno središte u gradu i okolici. Ustvrdio je kako će novo sjemenište, kao prva stepenica u nizu odgoja budućih pastira, i za samostan i za cijeli taj grad biti nova duhovna pomoć i snaga.

Zahvalio je gvardijanu fra Klaudiu što je u vrlo kratkom roku obnovio i svim potrebnim opremio prostorije sjemeništa te uredio kapelicu.  Iako sjemenište, koje može primiti osmoricu mladića, trenutno broji njih tek trojica, provincijal se nada kako će oni svojom prisutnošću potaknuti mlade da im se pridruže ili da svojim povremenim boravkom izbliza upoznaju i oduševe se za život u franjevačkoj zajednici.

Za ovogodišnjeg mladomisnika fra Sinišu Pucića nove službe odgojitelja sjemeništaraca i vjeroučitelja u klasičnoj gimnaziji Fra Marijana Lanosovića veliki su izazov. On je iskazao svoju radost na ovaj veliki događaj i nadu da će novo sjemenište u Slavonskom Bordu biti poticaj i mladima da se odazovu duhovnom pozivu.

Svoju radost iskazao je i gvardijan fra Klaudio, jer  u bratstvu sada uz trojicu sjemeništaraca imaju i petoricu franjevaca, ustvrdivši kako ih bratstvo uvijek čini jačima, jer imaju oslonac jedni u drugima. Dodao je kako u budućnosti razmišljaju da i drugim mladima omoguće povremeni boravak u tim prostorijama kako bi izbliza upoznali redovnički život.

Svog bivšeg  ministranta, sada sjemeništarca Lorisa u Slavonski Bord toga je dana dovezao župnik njegove rodne župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki vlč. Damir Ocvirk. On je iskazao svoju radost što je Loris ustrajao u ovoj formaciji te dodao kako se nada novim duhovnim zvanjima za koje u župi redovito mole.    

Brankica Lukačević