Blagoslovljeno gradilište i kamen temeljac crkve Sv. Ivana Pavla II. u Petrinji

 

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u subotu 22. listopada, na blagdan sv. pape Ivana Pavla II., svečano misno slavlje u istoimenoj petrinjskoj župi te tom prigodom blagoslovio gradilište i kamen-temeljac buduće župne crkve koji je za posjeta Zagrebu 2011. godine blagoslovio i papa Benedikt XVI.

Velika mi je radost što danas, na blagdan sv. Ivana Pavla II., blagoslivljamo gradilište i polažemo kamen-temeljac za novu župnu crkvu sv. Ivana Pavla II., ovdje u Petrinji. Župa je, kao što znate, osnovana već prije deset godina i vjernici su se okupljali u neprikladnim uvjetima – kako nam je bilo moguće. Od danas gradi se nova crkva i uz to župna kuća i pastoralni centar, gdje će se odvijati život župe u budućnosti. Zazivamo i molimo svi Božji blagoslov i zagovor našeg dragog svetog pape Ivana Pavla II., na ovo djelo i na njegovu budućnost, započeo je svoju propovijed biskup Košić.

”Nemoguće je iznijeti sve što je činio i čime nas je zadužio naš dragi sveti Papa čije ime nosi ova župa i crkva koju ćemo tu izgraditi. On je doista bio papa koji je zaslužio naziv Veliki jer je neizmjerno puno učinio za Crkvu, a time i za cijeli svijet. Bez sumnje, zbog njegova je utjecaja pao komunizam i srušio se berlinski zid 1989. I naša domovina zahvaljuje mu na potpori, i to upravo kad nam je bilo najpotrebnije, kad se stvarala samostana država Hrvatska, kad nas je agresorski rat kanio slomiti, kad smo se borili za opstanak. On je stao uz naš narod, nije bio neutralan niti dalek. Sveta Stolica nas je kao neovisnu državu priznala dva dana prije zajedničkog priznanja zemalja tadašnje Europske zajednice, 13. siječnja 1992. Pokazao nam je svoju blizinu i tako što je u samom ratu 1994. došao u našu zemlju i rekao da Hrvati imaju pravo na svoju slobodu. No, možda najveće djelo za naš narod učinio je 3. listopada 1998., kada je na Mariji Bistrici proglasio blaženim našeg pastira, kardinala Alojzija Stepinca. Zato često volim svetog papu Ivana Pavla zvati i Ivanom Pavlom Hrabrim. On nas je poznavao i volio. U Zadru 2003. dirljivo je sažeo svoju privrženost, rekavši nam: ”Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski! (…) Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!” Stoga nije čudno da smo ga na kraju posljednjeg njegova posjeta Hrvatskoj ispratili poklicima: ”Ivane Pavle, mi te volimo!”, rekao je mons. Košić.

Naš današnji svetac naš je suvremenik i zato nam je bliži te se i mi, gledajući njega i njegov put hoda s Kristom, možemo lakše odvažiti na taj put, naglasio je.

”I crkva koju gradimo u čast Božju, a posvetit ćemo ju u spomen na svetog papu Ivana Pavla II., bit će spomenik naše ljubavi i zahvalnosti. Ljubavi prema Kristu i zahvalnosti što nam je po svojem svetom učeniku, papi Ivanu Pavlu II. pomogao kad nam je bilo najteže, što je bio uz nas kad su nas svi ostavili, što je znao razlikovati pravdu i nepravdu, istinu i laž, te i nas zove na ljubav prema Kristu i zahvalnost za svaki primljeni dar. A ima li išta što nismo primili? I naši životi i svi dobri ljudi koje smo upoznali i sve naše namisli i dobro koje nam se daje, nije li sve iz ruke Božje?” upitao je propovjednik.

Kako će se graditi ova crkva? Ljubavlju i samo ljubavlju! Naš je župnik fra Mate već pun žara započeo okupljati oko ovog pothvata svoje župljane, ali i sve ljude dobre volje, kako u Petrinji tako i u domovini i inozemstvu. Jedno ste dakle, vi, župljani ove župe na koje i ja upućujem molbu da pomognete, jer ovo će biti vaš duhovni dom, istaknuo je.

”Neka nas ovaj posao ujedini da, kao što hram Božji raste podizan na čvrstom temelju i građen od mnogih kamenja koja se u njega ugrađuju, tako i mi hram smo Božji i trebamo jedni druge da bismo zajedno rasli prema svojoj punini u Duhu Svetome”, zaključio je mons. Košić.

Izvještaj: IKA/Laudato/K.P.
Fotografije: Sisačka biskupija