fra Željko Paurić proslavio zlatomisnički jubilej u Osijeku

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Paurić je svečanom misom, na spomendan sv. Terezije Avilske, u subotu 15. listopada 2022. proslavio zlatomisnički jubilej u samostanskoj franjevačkoj crkvi Svetoga Križa u Tvrđi u Osijeku.

U zlatomisničko slavlje okupljene je dobrodošlicom uveo samostanski vikar fra Svetislav Stjepan Krnjak pozdravljajući okupljene u ime subraće, gvardijana fra Venancija Jakova Mihaljevića i svoje osobno. Posebice je dobrodošlicu zaželio fra Željku Pauriću, ispovjedniku u Župi sv. Petra Apostola u Cerniku u Požeškoj biskupiji, koji je tjedan dana prije u cerničkoj, svojoj rodnoj župi proslavio 50. obljetnicu svećeničkog ređenja. Obljetnicu je proslavio i u Osijeku sa subraćom redovnicima, svećenicima, redovnicama, prijateljima i vjerničkim pukom s kojima ga veže 26-godišnje pastoralno djelovanje.

Zlatomisnik Paurić predslavio je misu, a propovijedao je župnik Župe Presvetog Trojstva u Surčinu u Srijemskoj biskupiji preč. Marko Kljaić. Suslavili su fra Svetislava Stjepan, ispovjednik u samostanu u Tvrđi fra Zoltán Dukai, župnik Župe sv. Elizabete u Pečuhu u Mađarskoj vlč. Franjo Pavleković i župnik grkokatoličke Župe sv. Luke u Bačincima u Srijemu o. Darko Rac.

Propovjednik je govorio o vlastitom svećeničkom putu i suradnji s fra Željkom tijekom njegovog desetogodišnjeg služenja u Zemunu (od 2011. do 2021.). Kazao je da je zlatomisnikov put zabilježen u dokumentarnomu filmu koji su ostvarili dobri ljudi i prijatelji Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS).

Orguljaš i pedagog iz Tuzle Zlatko Špoljarević na orguljama je pratio liturgijsko pjevanje Mješovitog zbora franjevačke crkve Svetoga Križa, a psalam je pjevao fra Miroslav Petrac, ekonom samostana u Tvrđi i kantautor duhovnih skladba.

Utemeljiteljica Katoličke udruge Veronikin rubac (osnovane 2016. u vrijeme kada je fra Željko bio gvardijan u Tvrđi) Marija Šešo predmolila je molitvu vjernika zahvalivši Bogu za zlatomisnika i dobra koja su po njemu darovana Crkvi.

Na kraju mise slavljeniku je u ime vjernika zahvalio i spomen-pločicu uručio Josip Ujčić, zauzeti vjernik Župe sv. Ivana Krstitelja u Zemunu, a osječki kantautor Dubravko Lažeta uz gitaru je otpjevao skladbu „Sancta Maria Essekiensis“ posvećenu Gospi Osječkoj čije je štovanje, posebice nakon Domovinskoga rata, snažno poticao fra Željko Paurić.

Zlatomisnik je na kraju slavlja prije završnoga blagoslova izrekao zahvalu. „Na pitanja gdje je bilo lijepo ili nije bilo lijepo, gdje je bilo bolje, odgovarao sam: ‚Ondje gdje sam bio uvijek sam činio ono što sam znao i mogao, a Gospodin je dao sa svojim pozivom da naviještam evanđelje onoj zajednici kakvu zateknem.‘ Negdje je bila mala, negdje velika, neki više vole mlade nego stare ljude, a u svim zajednicama sam zatekao i mlade i stare i bolesne. Svima hvala, vama koji ste došli iz gradova, posebice hvala braći koja su organizirala ovu svečanost, propovjedniku, suslaviteljima, orguljašu Zlatku iz Tuzle, pjevačima, svima.“

Izvještaj: IKA
Slike: Nevenka Špoljarić