Bonofest

Dok gledamo kako mnoge zapadne zemlje gube svoj kršćanski identitet i svoje Kristovo lice, želja organizatora festivala je da i na ovaj način kroz pjesmu mladi očuvaju i ojačaju svoju vjeru, ističe fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih koji djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 20. svibnja 2006. godine prvi put će se u gradu na Dunavu održati festival duhovne glazbe pod nazivom «Bonofest», posvećen zaštitniku ovoga grada.

Ovih je dana i službeno raspisan javni natječaj za sve glazbenike koji se bave duhovnom glazbom da se prijave na festival za koji je već sada iskazano veliko zanimanje. Kako ističe predsjednik Festivalskog odbora Bonofesta fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova, Bonofest je festival duhovne glazbe koji se želi prije svega dati mladima grada Vukovara.

Želimo omogućiti mladima da Božja riječ kroz pjesmu uđe u srca mnogih mladih našega grada. Duhovnih festivala u ovim našim istočnim krajevima nema i zato nam je tim više drago što upravo Vukovar može biti mjesto gdje će se rađati nova duhovna pjesma i to ne samo za ovaj kraj nego i za cijelu Domovinu. Vukovar je grad srca i duše, jučer sačuvan, a danas i sutra treba biti oživljen ljepotom i snagom Duha Božjega. I budući da je jučer toliko toga razoreno u našem Vukovaru i u nepovrat izgubljeno, danas želimo mijesiti novi kvasac koji već sutra nešto novo stvara, ističe Jagodić. Dok gledamo kako mnoge zapadne zemlje gube svoj kršćanski identitet i svoje Kristovo lice, želja organizatora festivala je da i na ovaj način kroz pjesmu mladi očuvaju i ojačaju svoju vjeru.

– Zaista nam je potrebna jaka vjera jer mladima danas nije lako živjeti, s jedne strane trpe od nezaposlenosti, a s druge strane mladi su često bez orijentacije, bez valjanih odgovora na temeljna životna pitanja o životu i smrti, o sadašnjosti i budućnosti. Mnoge ponude suvremenog društva odvode u prazninu, mnogi mladi zapadaju u živi pijesak alkohola, droge, razuzdane seksualnosti ili pak postaju žrtve raznih kriminala. Da bismo mimoišli sve ove tragične putove želimo oduševiti mlade da se okupljaju u drugačijem društvu, duhovnom i zdravom, u kojem će se osjećati istinski sretni i naći odgovore na svoja mladenačka pitanja. Neka tome pripomogne i svaka pjesma koja se rađa i čovjekova čuđenja i divljenja pred Vukovarom nepokorenim gradom. Nadamo se da će ovaj festival duhovne glazbe BONOFEST svima nama dati više optimizma i vedrine za bolje sutra, zaključio je župnik Jagodić.

Ideja o Bonofestu nastala je iz velikoga hodočašća tristotinjak mladih grada Vukovara u Međugorje koje je održano pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Vukovara. Hodočašće je na mlade u Vukovaru ostavilo veliki pečat te se na tom duhovnom putovanju rodila ideja o festivalu duhovne glazbe Bonofest.

Bonofest, je zamišljen da ne bude natjecateljskog karaktera. Inicijator i organizator Bonofesta je Povjerenstvo za pastoral mladih koje djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a fra Ivica Jagodić predsjednik je organizacijskog odbora.

Na festivalu nastupit će izvođači koje bi odabrao stručni ocjenjivački sud nakon prijave na natječaj ili s pozivnicom Povjerenstva.

Želja je organizatora da se putem Bonofesta Božja riječ kroz pjesmu unese u srca mladih, ali i svih Vukovaraca te da ih potakne na stvaranje i ljubav prema životu.

  filipjakov-vu.com/bonofest