Dvostruka obljetnica u Trsatskom svetištu Majke milosti

Dvostruka obljetnica u Trsatskom svetištu Majke milosti

DVOSTRUKA OBLJETNICA U TRSATSKOM SVETIŠTU

 

Ova će godina u trsatskom Svetištu biti obilježena dvostrukom obljetnicom 
koja nas podsjeća na značajne događaje u Hrvatskom Nazaretu. 


Prva je obljetnica ona u kojoj se spominjemo dolaska na Trsat svete Majke Terezije iz Calcutte. 
To se dogodilo točno prije 40 godina.  


O tome događaju imamo napisano u časopisu „Zvona“ iz 1978.g.:

 

            “Na uskrsni ponedjeljak u podne stigoše u naš grad Majka Tereza, naša domorotkinja, Albanka iz Skoplja, velika i poznata misionarka u Indiji, i o. Ante Gabrić, isto misionar u Indiji, rodom iz Metkovića.

Ti naši misionari održali su u gradu više duhovnih sastanaka u susretima sa svećenicima, redovnicama i vjernicima, naglašujući da je napredak Crkve Božje u duhovnosti, poslušnosti i poniznosti. U tim krepostima odskače ljubav do brata čovjeka u bijedi, koju misionari nastoje provoditi u život.

Vjernici su napeto i zanimljivo slušali razlaganje i zbivanja koja su misionari iznosili iz svoje prakse u dvorani nadbiskupije, u crkvi sv. Josipa, na Vežici, u Gospi Lurdskoj (kapucini) i na Trsatu. U crkvi Gospe Trsatske priređen im je svečani oproštaj uz misu koju je predvodio nadbiskup uz veliki broj svećenika i poglavara samostana.

Otac Ante ponovio je i zamolio nas da ‘svaki dan deset minuta zatvorimo televizor u obitelji i molimo. Obećajemo vam da će u obiteljima u Bengaliji mnogo svetih krunica biti izrečeno za vas’, rekao je o. Ante.

Na njegove se misli nadovezala Majka Terezija: ‘Idemo natrag našim kućama i sestrama, siromasima i gubavcima, ali s novim uvjerenjem da će moje ruke biti još nježnije kad dotaknem gubavce, jer znam da će sa mnom biti vaše molitve, vaše žrtve. Jedno vas samo molim: nikada nemojte dopustiti da vas trpljenje i tuga tako napune da zaboravite da je Isus uskrsnuo. U njegovom srcu mi ćemo se uvijek sastaviti.’

U završnici govora obratila se po tko zna koji put svećenicima pozivajući ih na njihovu veliku odgovornost riječima: ‘Vi svećenici, vi ste naše sve, ja živim kroz vas. Vi donosite Krista među nas. Bez vas mi ništa ne bi mogli učiniti. Vi dijelite kruh života, a ja kruh vremeniti, jer ja nikoga s tjelesnim kruhom ne mogu spasiti za život vječni’.

Naši misionari su bili zaista lijepo primljeni u našem gradu. Oni su to i izjavili, da ih je toplina i ljubav u ovom lučkom gradu ojačala za daljnji rad na njihovim duhovnim zamislima i životnim tokovima. Neka ih prati i pomaže Bog i Gospa Trsatska na budućim dalekim, teškim, indijskim duhovnim i Božjim stazama.”

 

 

Također imamo napisano o tome i u „Marijinom Trsatu“, iz pera župnika vlč. Sironića:

 

“Svježe jutro. Uskrsni utorak. Svijet se kupi u lijepom broju, iako je radni dan, jer naši misionari su došli u posjet Gospi Trsatskoj.

Doći u Rijeku s dalekih misijskih strana, a ne posjetiti Kraljicu Jadrana, bio bi propust, i to dobro znaju majka Terezija i o. Ante. Zato su došli i oni pokloniti se njoj.

Prije mise čuvar svetišta o. Tomislav pozdravlja sve prisutne, a poglavito putnike – misionare. Nadbiskup J. Pavlišić predvodi koncelebraciju uz redovničke i biskupijske svećenike i pod tom liturgijom govore misionari.

Majka Tereza reče riječ, toplu, jednostavnu, bez nekih zanosa. Ta riječ je odraz Evanđelja, karitativne ljubavi, misionarstva i duše. Riječ koja potresa srca vjernika kroz dubinsku privlačnost. Siromasi, bijednici, bolesnici briga su i njezina i njezine družbe. Bez žrtve i poslušnosti nema rada ni napretka nigdje pa ni na duhovnim putovima, po Majčinu zagovoru.

O. Ante uz ostalo naglasi da danas ovdje, u ovom Marijinom svetištu, nije rastanak koji nas dijeli, već moramo i dalje biti čvrsto povezani i jedni druge pomagati u svakom pogledu.”

 

Druga obljetnica je ona u kojoj se spominjemo najvećega Trsatskog hodočasnika, svetoga pape Ivana Pavla II., 
koji je točno prije 15 godina posjetio trsatsko svetište. 
Ovaj posjet je ostao obilježen kao najznačajniji u povijesti svetišta, 
te nas na to podsjeća njegov kip koji se nalazi ispred Svetišta, te Aula koja nosi njegovo ime.
Ove godine će biti postavljen i kip svete Majke Terezije, 
koji će biti još jedan vidljivi biser u slavnoj kruni Majke Božje Trsatske. 
Dvoje svetaca koji su za života bili povezani, ostat će povezani i kao trsatski hodočasnici, 
a uspomena na to će trajno podsjećati svakoga trsatskog hodočasnika koji kroči nogom na ovo sveto mjesto.

Molimo da naši suvremenici i hodočasnici, sveti Ivan Pavao II. i sveta Majka Terezija, 
blagonaklono pogledaju na nas koji služimo u ovome Svetištu kao i vjernike koje Majka Božja Trsatska privlači svojom Milošću, 
te nas zagovaraju pred našim Nebeskim Ocem u vječnosti.