Fra Ivan Majić proslavio mladu misu u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Ivan Majić proslavio je mladu misu u nedjelju, 18. lipnja u Kaštel Lukšiću.

U zajedništvu s braćom franjevcima, bogoslovima i svećenicima, ovogodišnjim mladomisnicima fra Marijanom Ligenzom i fra Ivicom Berišićem te bivšim župnicima i svećenicima koji su ga pratili na njegovom putu do svećeništva, fra Ivan je prije samoga slavlja mlade mise primio roditeljski blagoslov od majke Jasne.

Propovijedao je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, a službu đakona vršio je fra Fran Ćorić. Misu su pjevanjem pratili članovi Župnog zbora „Sv. Cecilija” pod ravnanjem Antonele Burić, prof., uz orguljsku pratnju Marije Bešlić, prof.

Fra Ivanovo mladomisničko geslo koje je izabrao glasi „Svi su putovi moji pred Tobom“ (Ps 119,168).

U nadahnutoj propovijedi fra Jozo je istaknuo kako je naš poziv da budemo graditelji mostova te da, u duhu evanđelja, budemo oni koji povezuju ljude s Bogom, ljude s drugim ljudima. Naša misija sastoji se u tome da povežemo mir s dobrim, da povežemo dušu sa spasenjem, istaknuo je propovjednik. Nadalje, fra Jozo je istaknuo kako je zahvalnost ključna u našoj službi koja se sastoji od podizanja slabih, liječenja rana, darivanja smisla u svijetu koji proizvodi samoću i prazninu.

Obraćajući se mladomisniku, fra Jozo mu je preporučio da sve što je dobio, da sve podijeli, sve talente koje je dobio ne treba čuvati, već je potrebno da ih se neprestano dijeli budući da je naš poziv ljubav, a sebičnost je njen najveći neprijatelj. Tamo gdje ljubav stanuje, tamo smo uvijek doma, poručio je propovjednik, a ljubav je najkraći put do drugoga čovjeka. Stoga je stalno potrebno podizati oči prema nebu, u nebo se zagledati kako bismo pročistili naše poglede.

Veličina je u jednostavnosti, ljubav u služenju, a poniznost je temelj velikoga života. Svemu tome uči nas Krist koji je razlog i put i cilj i život. Svećenici su pozvani biti služitelji Istine, a kad narod nema vođe i proroka, kada nema one koji vide i koji vode, one koji upućuju i ispravljaju, on je bez glave i bez puta zarobljen u svoje vlastite mržnje, frustracije, neizvjesnosti i optužbe“, istaknuo je fra Jozo.

Zaključujući svoju propovijed mislima o franjevaštvu i svećeništvu, fra Jozo je napomenuo kako „biti fratar znači misliti na sve, a ne na sebe“ te je najhitnije pitanje na koje jedan franjevac treba naći odgovor: što činiš za druge? To je ono isto što bi sv. Franjo danas pitao. Istaknuvši kako je fra Ivan „čovjek pisma te se bavi ljudima i poviješću Duha ispisanoj u dubinama“ fra Jozo je napomenuo kako se kroz knjigu bolje vidi, a u knjizi se nalazi susret, a u susretu Riječ… Svaka osoba je priča, a najdublje su one neispričane, neispisane, valja ih čuti, tražiti, s njima biti, postajati – to je postajanje svećenikom Isusa Krista”.

Na kraju mise, fra Ivan je uputio riječi zahvale ističući najprije radost i zahvalnost Bogu na daru redovništva i svećeništva. Potom je zahvalio i svima onima koji su ga pratili na putu do svećeništva, ali i onima koji su bili ključni u samoj organizaciji mlade mise: braći franjevcima, dugogodišnjem prijatelju i župniku don Mariju Buljeviću, propovjedniku fra Jozi Grbešu, prijateljima i rodbini, župljanima župe Kaštel Lukšić, časnim sestrama i zboru, franjevcima i župljanima župe sv. Antuna u Koprivnici gdje je fra Ivan vršio službu đakona te na kraju obitelji: pokojnom ocu Mirku, majci Jasni, sestrama Matei i Marieti s obitelji te bratu Branku s obitelji.

Mlada misa završila je mladomisničkim blagoslovom trojice ovogodišnjih mladomisnika Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Fra Ivan Majić rođen je 1981. u Splitu, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je bio zaposlen u razdoblju od 2005. do 2015. kao znanstveni novak i viši asistent predajući kolegije iz književnosti. U postulaturu Hrvatske franjevačke provincije ušao je 2015., godinu kušnje – novicijat proveo je u samostanu na Trsatu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu diplomirao je 2022., za đakona je zaređen iste godine po rukama kardinala Josipa Bozanića, a za prezbitera 27. svibnja 2023. po rukama zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.

Vijest objavila IKA