Fra Ivan Matić predvodio duhovnu obnovu

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske od 6.-8. listopada, održana je duhovna obnova za župljane i štovatelje Čudotvorne Gospe Sinjske. Voditelj duhovne obnove bio je fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor. Tema duhovne obnove je bila fatimska poruka koju je Blažena Djevica Marija uputila Crkvi i svijetu: „Moje će srce na kraju trijumfirati.“

Duhovna obnova počela je u petak 6. listopada, cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem povodom prvoga petka mjeseca listopada Velike devetnice u čast Presvetog Srca Isusova koja je počela u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Duhovni program počeo je u 17 sati molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je predvodio fra Ivan s posebnim nakanama za vjernike u duhovnim i tjelesnim potrebama. Nakon klanjanja, počela je pobožnost Krunice. Između svakoga otajstva predvoditelj duhovne obnove je održao kratku meditaciju. Prije euharistijskog slavlja mnogi vjernici su pristupili sakramentu svete Ispovijedi. Euharistijsko slavlje je počelo u 18 sati, uz fra Ivana u slavlju je koncelebrirao gvardijan fra Marinko Vukman. U propovijedi fra Ivan je istakao važnost Božje Riječi u životu čovjeka. „Riječ donosi život i svjetlo. Božja Riječ može donijeti promjenu srca, odnosno obraćenje.“ Govoreći o važnosti Marije u životu vjernika, fra Ivan je pozvao prisutne da mole krunicu, jer je ona „evanđelje za malene“. Molitvom krunice po Mariji možemo upoznati život i ljubav njezinoga Sina Isusa. Neka se ove dane po Marijinom zagovoru dogodi duhovna obnova našega života, poručio je fra Ivan.

Drugi dan duhovne obnove u subotu 7. listopada, održan je na spomendan Gospe od Krunice. U Svetište su hodočastili vjernici Makarskog primorja sa svećenicima i župnicima makarskog dekanata kao i druge hodočasničke skupine iz župa Bibinje, Ražine i branitelji iz Vukovarsko-srijemske županije. Molitveni program počeo je duhovnim nagovorom u 9:30 sati. Fra Ivan je u nagovoru približio ulogu Marije u povijesti spasenja s posebnim naglaskom na fatimske poruka. Marija je u svojim porukama ukazala na zlo ideologija koje su pokrenule ratove i unijele duh bezbožnosti. Ona nas želi zaštiti i dovesti do milosrđa Božjega, a Božje milosrđe susrećemo na poseban način u Gospinim svetištima kroz sakrament Pomirenja i Euharistije. Živeći iskustvo Božjega milosrđa osjećamo i snagu Marijinih riječi „Moje će srce na kraju trijumfirati“, kazao je fra Ivan.

Nakon nagovora održano je euharistijsko slavlje kojem je prethodila procesija. Slavljem je predsjedao fra Ivan uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana, a koncelebrirali su umirovljeni profesor fra Gabrijel Jurišić, don Jure Lovrinčević župnik Župe sv. Marka u Makarskoj i župni vikar don Ivan Mamić, fra Ivan Vuletić pastoralni pomoćnik u Župi Bast-Baška Voda i profesor na KBF u Splitu, fra Stipe Bešlić župnik Župe Tučepi i don Ivan Kovačević župnik Župe Brela.

Trećega dana duhovne obnove u nedjelju 8. listopada, fra Ivan je predsjedao svetom Misom zahvalnicom. U propovijedi je pozvao vjernike da budu odgovorni čuvari „svoga vinograda“. Poruka evanđelja nas poziva da čuvamo i pazimo jedni druge. Tako će se ostvariti Isusove riječi i u našem životu – „Nisam došao da budem služen, nego da služim“ kazao je fra Ivan.

Prva dva dana duhovne obnove slavlja pjesmom su animirali članovi Zajednice Dobar Pastir u Sinju, a trećega dana Zbor mladih Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Tekst i fotografije preuzete sa web stranice Svetišta Gospe Sinjske