Pogreb fra Smiljana Dragana Kožula

Fra Smiljan Dragan Kožul, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u ponedjeljak 2. listopada 2023. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 82. godini života, 65. redovništva i 56. svećeništva.

Veliko mnoštvo braće franjevaca, svećenika i vjernika okupilo se na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak 6. listopada da se oprosti od zemnih ostataka fra Smiljana Dragana Kožula.

Sprovodne obrede predvodio je mnogopoštovani fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Prisutan je bio i fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te fra Ivo Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Oproštajni govor na sprovodu izrekao je fra Venancije Mihaljević, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Križa u Osijeku – Tvrđa. Fra Smiljanovu smrt povezao je s proslavom svetkovine sv. Franje kada smo po našim crkvama i franjevačkim zajednicama proslavljali Obred preminuća i Franjin prelazak u vječnost. Sv. Franjo je i svoju smrt pretvorio u liturgijski čin. Fra Venancije je istaknuo kako je, po svjedočanstvu poglavara i braće u varaždinskom bratstvu i naš fra Smiljan je svjesno prihvaćao stvarnost dolaska, kako bi sv. Franjo rekao, „sestrice smrti“.

Nadalje u svom obraćanju fra Smiljanu, fra Venancije je rekao “Dragi Smiljane! I me se opraštamo od tebe, noseći te u svojim srcima i sjećajući se jednoga temperamentnoga brata, žestokog navijača i nogometaša, razgovorljivog sugovornika, žarkog Kristova propovjednika, gorljiva Marijina pobožnika, širitelja njezine slave i dragog brata franjevca… Budući da je tvoja smrt odjeknula našoj crkvenoj, pa tako i svjetovnoj stvarnosti, kao da nam je rekla što si ti značio kako svojoj rodnoj obitelji koji su te voljeli i poštivali, tako i u svojoj franjevačkoj obitelji, obitelji Crkve i hrvatskom društvu. Mediji su javljali da si bio svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, profesor doktor crkvenih pravnih znanosti, crkveni sudac, karizmatik, osnivač Pokreta krunice za obraćenje i mir, osnivač Radio Marije i suradnik Hrvatskog katoličkog radija. Dragi fra Smiljane! Opraštamo se od tebe, odnosno od tvojih zemnih ostataka ovdje na Mirogoju s vjerom da je tvoja duša utonula u more Božjeg Milosrđa. Prisjećamo se tolikih koji su otvarali svoja srca Bogu i njegovoj blagotvornoj prisutnosti upravo po tvojim obnoviteljskim seminarima, propovijedima, a osobito skrušenim ispovijedima. Gospodinu si dopustio da se tobom posluži za duhovno dobro i napredak tolikih potrebnih Božjeg praštanja i Božje blizine. Hvala ti za sve! Budi i ostani u Gospodinu!”

Nakon govora fra Venancija pročitana je sažalnica zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše u kojoj se obraća provincijalnom ministru fra Milanu Krišti gdje kaže “Iskustvo zajedničkog hoda u Crkvi uči nas da se bogatstvo jednog redovničkog i svećeničkog života očituje ne samo po učinjenim djelima, vidljivima za života, već i po plodovima koji tijekom vremena sazrijevaju. Život pokojnog fra Smiljana obilježen je raznolikošću službi u crkvenim ustanovama i institucijama kao i pokretanjem inicijativa s ciljem osnaživanja Božjeg naroda u vrlo izazovnim vremenima. Njegovo prepoznatljivo pastoralno djelovanje, usmjereno na čovjeka u potrebi, temeljilo se na pouzdanju u Gospodina. Vjerujem da će se plodovi njegova redovničkog i svećeničkog djelovanja još dugo očitovati u životima ljudi koji su, povjerovavši Božjoj riječi, u Gospodinu pronašli jakost, zaštitu i milosrđe (usp. Ps 59,18). U zahvalnosti srca za život dragog Pokojnika, predajemo Božjem milosrdu svako njegovo djelo, vjerujući da mu je pripravljeno mjesto u domu Oca našega.”

Svetu misu zadušnicu nakon sprovodni obreda u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Križa u Zagrebu – Siget slavio je provincijalni ministar fra Milan Krišto. U uvodu je istaknuo kako u ozračju svetkovine sv. Franje razmišljamo o Božjoj ljubavi koja nam se objavila u muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista kojega je vjerno nasljedovao Franjo Asiški, koji je razmatrao otajstvo križa, toga znaka spasenja za sve kršćane. Također je naglasio da smo okupljeni na misi zadušnici upravo u crkvi sv. Križa u kojoj je velik trag kroz svoje svećeničko poslanje kroz 30 godina ostavio fra Smiljan Kožul. Njegovo djelovanje i poslanje odvijalo se upravo ovdje „u sjeni križa“.

U tom ozračju proslavljena je i misa zadušnica zahvaljujući Gospodinu za sve dobro po kojem se proslavljao i kroz fra Smiljanov život.