Godišnji sastanak duhovnih asistenata Franjevačke mladeži


U kući susreta Tabor 13. i 14. rujna 2022. održan je godišnji sastanak braće koja vrše službu duhovnih asistenata Franjevačke mladeži na području naše Provincije.

Susret je započeo molitvom i pozdravom provincijala fra Milana Krište nakon čega je uslijedilo predavanje fra Zdravka Lazića na temu Služba duhovne asistencije u bratstvu Franjevačke mladeži. U predavanju je istaknuta važnost međusobne povezanosti i suradnje braće duhovnih asistenata kako bi njihovo djelovanje bilo autentičnije i plodnije. Također je naglašena dimenzija služenja koju je potrebno njegovati kako bi svoje službe vršili u istinskom duhu franjevaštva. Nakon predavanja braća su kroz rad po grupama imali prilike podijeliti iskustva i poteškoće s kojima se susreću u svojim mjesnim bratstvima te tako obogatiti jedni druge poticajnim primjerima.

Drugi dan susreta provincijal fra Milan Krišto uputio je poticajna i korisna razmišljanja nakon čega su uslijedila godišnja izvješća područnih duhovnih asistenata Frame od strane našega Reda gdje vršimo službu asistencije u ime provincijalnog ministra. O djelovanju Osječkog područnog bratstva Frame izvješće je podnio fra Matija Marijić, dok je o djelovanju Zagrebačkog područnog bratstva te Primorsko-istarskog područnog bratstva Frame izvješće podnio fra Ivica Janjić.

Vrijedi istaknuti da je ove godine Hod Frame ponovno uključivao i dio po Italiji te kao posebnost spomenuti da su po prvi put u novije vrijeme u Asizu sva područja Frame boravila u istoj dvorani što je pridonijelo boljem međusobnom povezivanju framaša iz različitih područnih bratstava. Pohvalno je što je i ove godine na Hodu prisustvovao lijep broj naše braće.

Nakon izvještaja održan je rad po grupama po područjima na kojemu se zajednički promišljalo o stvarima koje mogu biti bolje kako bi naše djelovanje bilo plodonosnije za mlade koji su nam po službi povjereni. Sastanak je završio euharistijskim slavljem i ručkom.

fra Ivica Janjić