Treći nacionalni kongres OFS-a i Frame

Kuća susreta Tabor u Samoboru bila je domaćin Trećeg nacionalnog kongresa Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži održanog 24. i 25. rujna 2022. pod temom – Produbljivanje i življenje franjevačkog identiteta OFS-a i Frame.

Prvi dan kongresa sudjelovali su članovi nacionalnih i područnih vijeća OFS-a i Frame. Poticajno uvodno predavanje održala je Ana Mlinarić iz mjesnog bratstva OFS-a Đakovo naglašavajući bitne elemente franjevačke karizme ističući osobito važnost pokore u življenju identiteta OFS-a. Uslijedio je zajednički rad po skupinama na temelju čijih plodova su sastavljene smjernice.

U drugom dijelu prvog dana predavanje pod temom Služenje u bratstvu održala je Ana Fruk iz mjesnog bratstva OFS-a Zagreb-Kaptol. Govoreći o važnosti služenja u franjevačkoj obitelji spomenute su poteškoće s kojima se možemo susreti te dani korisni savjeti kako služenje u bratstvu učiniti još plodonosnijim. Nakon predavanja članovi nacionalnih i područnih vijeća OFS-a i Frame podijelili su se po službama i na taj način održali rad po grupama. Uslijedila je molitva večernje, euharistijsko slavlje, prigodni zabavni program a prvi dan zaključen je cjelonoćnim klanjanjem.

Drugog dana Kongresa pridružili su se i ostali članovi mjesnih bratstava OFS-a i Frame. Predavanje je održao fra Ante Vučković koji je kroz odlomak iz većeg životopisa sv Bonaventure koji govori o okolnostima u kojima je sveti Franjo sastavljao prvo pravilo približio franjevački identitet i karizmu.

Nakon predavanja predstavljene su i usvojene smjernice III. nacionalnog kongresa OFS-a i Frame koje donosimo ovdje u cijelosti:

1. Evanđelje

Neka se u bratstvima pripravljaju susreti molitvenog čitanja Svetoga pisma (Lectio Divina), posebno tekstova evanđelja. Neka se članovi bratstva pouče u tom načinu razmatranja Svetoga pisma.

2. Pokora

Neka se više vrednuje petak kao crkveni dan koji nas podsjeća i poziva na obraćenje, pokornička djela, posebno post, nemrs i djela milosrđa. Preporuča se da se u bratstvu priprave pokornička bogoslužja s osobnom ispovijedi barem u korizmi i došašću, po mogućnosti i prije Duhova i prije svetkovine Svih svetih. Neka se održavaju zajedničke molitve OFS-a i Frame. Neka OFS na područnoj razini češće organizira duhovne obnove.

3. Crkvenost

Neka se u ovo naše vrijeme, obilježeno relativizmom, posveti pozornost riječima Pravila OFS-a da „nadahnuti od svetog Franje i s njime pozvani obnavljati Crkvu (…) nastoje živjeti u punom zajedništvu s papom, biskupima i svećenicima“ (Pravilo OFS-a, br. 6), ljubeći Crkvu i prihvaćajući njezin nauk (usp. GK OFS-a čl. 40,2).

4. Bratstvo

Neka se, prema mogućnostima, održavaju češći susreti bratstva OFS-a. Neka se u duhu bratske povezanosti nastavi suradnja bratstava OFS-a i Frame.

5. Milosrđe

Neka bratstva posvete više pozornosti duhovnim djelima milosrđa (neuka poučiti, dvoumna savjetovati, grešnika opomenuti, za žive i mrtve Boga moliti, nepravdu strpljivo podnositi, uvredu oprostiti, žalosna i nevoljna utješiti), ponajprije u samom bratstvu, zapažajući također posebno današnje potrebe ljudi u okolnostima suvremenog društva.

6. Svjedočenje

Članovi OFS-a i Frame pozvani su u okolnostima svakodnevnog života svjedočiti radost evanđelja. Neka u susretu s ljudima, u uvjetima današnje sve veće sekularizacije, relativiziranja istina naše vjere i moralnih vrednota zastupaju katoličke stavove i nauk Crkve.

Nakon predstavljanja smjernica uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak koji je uputio pastirsku riječ ohrabrenja i poticaja za daljnje predanije služenje u bratstvima OFS-a i Frame. Tumačeći prispodobu o Bogatašu i Lazaru naglasio je važnost osjećaja i otvorenosti za drugoga te protumačio na koji način smo pozvani živjeti siromaštvo danas.

Kongres je zaključen molitvom i završnom riječi koju su uputili nacionalna ministra OFS-a Anđa Slunjski, nacionalna predsjednica Frame Ana Matić, predsjednik Konferencije duhovnih asistenata Frame fra Ivica Janjić te predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a fra Zvonimir Brusač.