Holywin na Trsatu

Duhovno bdjenje uoči blagdana Svih Svetih (Holywin) po treći puta održano

u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Prije pet godina je prvi puta u gradu Rijeci, na ovakav svečani način, organizirano bdjenje uoči svetkovine Svih Svetih. Tada je, kao i ove godine, program započeo u Auli trsatskog svetišta, pred mnoštvom vjernika (većinom mladih) koji su do kraja ispunili Pastoralni centar Ivana Pavla II.

Ovogodišnji program je organiziralo Vijeće za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, na čelu sa povjerenikom vlč. Josipom Pendeom, novozaređenim đakonom.

Prvi dio susreta, zabavno-edukativni program, osmislili su Dario Perković i Boris Barbarić, vjeroučitelji i vrlo aktivni pastoralni suradnici. Oni su također bili i voditelji toga dijela programa i to na vrlo atraktivan i simpatičan način. Sudionici su bili vođeni kroz program na način da su mogli steći nove spoznaje, dobiti poklon-darove, nasmijati se, pjevati, slušati, gledati zanimljive video isječke, te razmisliti o aktualnim temama i okolnostima Crkve i svetosti.

Nakon prvoga dijela susreta uslijedio je nastavak koji se odvijao unutar trsatske bazilike. Sudionici su napustili Aulu te se uputili u crkvu, a mnogi od njih su odmah stali u redove za sakrament pomirenja gdje ih je čekalo devet svećenika, naših fratara kao i okolnih župnika koji su se rado odazvali pozivu i stavili se na raspolaganje. Za vrijeme slavlja sakramenta pomirenja i kao priprava za svetu Euharistiju, slavljenički tim zajednice Krista Kralja animirao je pjesmom slavljeničko ozračje u crkvi.

Svetu misu je predvodio fra Tomislav Šanko, zadarski franjevac i župnik na riječkom Krnjevu. Fra Tomislav je vrlo nadahnuto propovijedao, te nam je dao poticaj i opetovao, na blizak način, Isusov poziv na svetost svim vjernicima.


Na ovoj poveznici možete pogledati kratki presjek – video uradak o bdjenju:

Holywin, Rijeka 2018.


 

Uslijedila je kratka pauza uz čaj i prismok za sve prisutne.

Bdjenje je završilo euharistijskim klanjanjem koje je počelo točno u ponoć. Povjerenik za mlade, vlč. Josip, pozvao je sve da ostanu na klanjanju, te kao posebnu nakanu ove pobožnosti istaknuo nadoknadu i molitvu za oprost zbog obeščašćenje dviju crkava u našoj okolici. U centru grada, na pročelju “Vele Crikve – Assunte”, osvanuli su grafiti u obliku križeva postavljenih naopako i psovke na engleskom jeziku; a drugi slučaj je bio u Jelenju u župnoj crkvi, gdje je se dogodila provala te su ukradeni kaleži i ciboriji, te je provaljeno u svetohranište odakle je nestao ciborij sa posvećenim hostijama. Sve to se dogodilo nekoliko dana prije ove večeri koju, s druge strane, mnogi slave na krivi i poganski način. Previše je tu “slučajnosti” da bi bilo slučajno, ali da umirimo skeptike recimo da je sve to bila slučajnost.

Također treba zahvaliti i Zboru Mladih Riječke Nadbiskupije (ZMRIN) koji su popratili svojim pjevanjem i glazbenim umijećem program u Auli, svetu misu, kao i euharistijsko klanjanje. Na svim ovakvim događajima oni dodaju malo svoga, lijepoga i umjetničkoga, sve na slavu Božju.

Trsatska crkva je zatvorila svoja vrata pola sata nakon početka dana Svih Svetih, ali je ostavila otvorena svoja vrata za druge buduće ovakve događaje koji su na korist i posvećenje našoj biskupiji, gradu Rijeci, našoj Crkvi i svim vjernicima.

“S trsatskoga ovoga brijega sjajila si poput snijega” – pjevamo u Trsatskoj Himni na čast Majci Milosti i sjećamo se riječi molitve svetoga Franje: “Gdje je tama, da donosim svjetlo!” Ovi stihovi nam daju poticaj da se ponosimo time što smo ostvarili da trsatski brijeg sjaji i donese svjetlo u noći u kojoj je toliko lažnih svjetlila  zamračivalo pogled na Istinu.