Hrvatska katolička zajednica Calw ugostila KAWA Quartet iz Ugande

     Svečano je bilo 05. 05. u našoj Hrvatskoj katoličkoj zajednici Calw. Ponukani našim geslom: Dobro je činiti dobro –  pozvali smo u goste KAWA Quartet iz Ugande. Kawa Quartett je pjevačka skupina koja se sastoji od četiri mladića koji svoj talent, humor, ples i dinamiku isključivo upotrebljavaju za svoje a cappella nastupe. Skupina se formirala 2010. godine kada su njihovi članovi shvatili da ih veže jednaka životna pozadina i da su svi darovani istim talentom, tj. lijepim glasom. Odlučuju da će ubuduće nastupati kao kvartet i kao takvi skupljati dobrotvorne prihode za djecu i mladež  u svojoj domovini Ugandi. Oni već 9 godina oduševljavaju svoju publiku duhovnim i svjetskim pjesmama na različitim afričkim jezicima, negro-spiritualsu i na engleskom jeziku. Nakon dugo priprema i dogovora došli su u našu Zajednicu. Vjernici su ih radosno primili, „osjećaj je bio katolički“ – povezani darom vjere u živoga i uskrsloga Gospodina Isusa. KAWA Quartet je svojim dolaskom unio jednu poletnost  i radost koja je oduševila nazočne vjernike. Pjevanjem  i plesom su animirali liturgijsko slavlje i time nam pokazali bogastvo običaja, ljepotu afričke kulture i duha koja je utkana u liturgiju i afrički život. Nakon slavlja svete mise održali su i koncert duhovne afričke glazbe. Naša Zajednica je svojim  novčanim prilogom pomogla akcije fondacije Mmunye, a KAWA Quartet je dio te fondacije.

     Mmunye fondacija (što na njihovom jezku znači: zvijezda) je dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Ugandi, a aktivna je i jako poznata na području Njemačke. Fondacija se vodi u suradnji između oca Juliusa Ssebuloa i same grupe KAWA kvarteta. Sve je počelo ostvarenjem jednog sna, kada je otac Julius zajedno s četiri mladića odlučio, putem duhovne glazbe podržati siromašne u Ugandi. Vremenom i godinama razvijanja  fondacija se isključivo orijentirala pomoći ostavljenoj djeci i podupiranju njihovog školovanja. To konkretno znači da fondacija pomaže djeci koja živi na ulicama i u ugroženim područjima Ugande. Otac Julius, koji živi i radi u Njemačkoj, trenutno u župi u Mühlackeru, jest ujedno menadžer i mentor KAWA kvarteta. On vodi, organizira i koordinira sve njihove aktivnosti. On posreduje sve njihove nastupe i pomaže im u ostvarenju ciljeva. Vizija fondacije je kvalitetnom glazbom, plesom i kazališnim predstavama prikupiti što više dobrotvornih sredstava i na takav način podržati i podupirati siromašnu i ostavljenu djecu koja živi na ulicama Ugande.

     Osnovni kriterij Mmunye fondacije: su djeca bez roditelja, djeca iz izbjegličkih logora, djeca koja su iz različitih razloga napuštena, kao npr. AIDS i različitih drugih  bolesti. Razlozi su i samo siromaštvo jer roditelji nemaju  nikakvu mogućnost prehraniti svoj djecu. Želi se pomoći djeci koja su pogođena dječjim radom ili ropstvom. Pomoć se pokušava pružiti svima, neovisno o vjeri, rasi, dobi ili stupnju invaliditeta.

 

Tekst: fra Željko Baković i Tanja Laškarin

Foto: fra Željko Baković