Svečano otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar

U prostorijama Franjevačkog samostana Vukovar u petak 3. svibnja, u povodu Dana grada Vukovara, svečano je otvoren Franjevački muzej Vukovar, obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara. Kako ističu vukovarski fratri, riječ je o značajnom iskoraku u revitalizaciji bogate kulturno-umjetničke baštine Franjevačkog samostana koju su braća franjevci sakupljali stoljećima te su otvoreni novi turističko-edukativni potencijali na nacionalnoj i internacionalnoj razini, a na koje možemo i trebamo biti itekako ponosni.

Svečanom otvorenju prethodilo je misno slavlje kojemu su među ostalim nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, još nekoliko ministara iz Vlade, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te brojni drugi uzvanici.

Pozdravni govori

Prije otvorenja, upućeni su pozdravni govori. Gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić na početku je izrazio radost zbog nazočnosti novog pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog mons. Ivana Ćurića, te mu uime svih nazočnih čestitao na pastirskoj službi, što je popraćeno velikim pljeskom.

„Ovo je veliki, štoviše povijesni dan za naš Franjevački samostan u Vukovaru, za našu vjerničku zajednicu, ali i za cijeli grad Vukovar jer danas, nakon dugoga i zahtjevnog puta završavamo cjelovitu obnovu samostanskoga kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja i stradanja koje je pretrpio u Domovinskom ratu, naročito 1991. godine. Ovo je dan u kojemu svečano otvaramo Franjevački muzej Vukovar, novu i sjajnu vukovarsku zvijezdu čije svjetlo čuva i budućim naraštajima posreduje veliko bogatstvo duhovne i materijalne  prisutnosti franjevaca i hrvatskog naroda u ovome gradu“, rekao je gvardijan, podsjetivši na brojne osobe koje su spašavale i obnavljale kulturno blago Vukovara. Napose se spomenuo zalaganja fra Marka Kurolta, čijom je zaslugom veliki dio umjetničkog, a osobito knjiškog blaga u prosincu 1991. iznesen iz Vukovara i smješten u Franjevački samostan u Zemunu.

Projektom integracije, kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Grada Vukovara, s obnovom franjevačkog kompleksa otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi Pastoralni centar “Sv. Bono” i šetnica s pogledom na Dunav.

„Ovim projektom Franjevački muzej s ranije obnovljenom i posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova daruje novu dimenziju u bogatoj i kulturnoj povijesnoj baštini Vukovara, osobito njezinoj kvalitetnijoj prezentaciji. Muzej je dokaz neuništivosti onoga što izvire iz Božje ljubavi i milosrđa, kontinuiteta hrvatskoga i kršćanskoga identiteta Vukovara, ali i opredijeljenosti hrvatskoga čovjeka da ostane uz svoje kršćanske korijene i gradi budućnost na temeljima teške, ali i slavne prošlosti“, zaključio je gvardijan Jagodić te zahvalio svima koji su svojim doprinosom osigurali uspješnu realizaciju projekta.

Pozdrav i zahvalu za sve učinjeno potom su uputili gradonačelnik Ivan Penava, župan Božo Galić, nakon kojih se svojim pozdravnim govorom nazočnima obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković, naglasivši kako projekt Franjevačkoga muzeja u Vukovaru nadopunjuje enormnu kulturnu baštinu grada. Također je istaknuo kako je obnova vukovarske crkve simbol hrvatskog identiteta, vjere, baštine i života naših predaka u Vukovaru, a otvorenje muzeja svjedoči i o predanom višestoljetnom radu franjevaca, koji su se bavili znanstvenim, kulturnim i povijesnim istraživanjima.

Iz govora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Na svečanosti otvorenja predsjednica RH istaknula je kako je Vukovar danas grad muzeja, ali i grad budućnosti; uz Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej sa Zbirkom Bauer, tu je i Memorijalni centar Domovinskog rata i sada Franjevački muzej, a sve te ustanove svjedoče o slojevitom razvoju grada kroz povijest, grada koji je nastao na tlu istočnih vrata Hrvatske koja su se otvarala srdačno i s gostoljubivošću sredine svjesne svog europskog identiteta.

„Franjevačka upornost i strpljivost, kojom je stvarana njihova baština, potvrđuju nauk franjevaca da tolerancijom, otvorenošću prema svima, znanjem i obrazovanjem stvaraju nove vrijednosti, istovremeno čuvajući dragocjeno kulturno i etnološko naslijeđe prostora u kojem djeluju, što je dar za svaku sredinu; naravno, čuvajući i naš jezik, narodnost, našu kulturu i sve naše običaje. Njihov rad u Vukovaru, kako u danima mira i blagostanja, tako i u vremenima agresije, tuge i progonstva, duboko je utkan u kod ovoga grada, kako vidimo danas i u njegovu sadašnjost“, kazala je među ostalim predsjednica Grabar Kitarović.

Uslijedio je obred blagoslova, kojeg je predvodio pomoćni biskup Ivan Ćurić. „Koliko se lijepih i vrijednih spomena sabralo u današnji dan u gradu Vukovaru! Te se, doista, osjećam sretnim što uime cijele naš nadbiskupije, posebno nadbiskupa Đure i umirovljenog nadbiskupa Marina, mogu podijeliti radost ovoga dana, zajedno s Vama, poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče Vlade, gospodine župane, gradonačelničke, braćo franjevci, svećenici i sva draga braćo i sestre“, pozdravio je prije blagoslova biskup Ćurić.

„U pobožnom ozračju svetkovanja naslovnika ove župne i samostanske crkve, sv. Filipa i Jakova usmjerit ćemo svoja srca Gospodinu u molitvi za blagoslov Franjevačkog muzeja Vukovar u prigodi njegova svečanoga otvorenja. I to djelo pokazuje jedan vid kršćanskoga puta, što nam na svoj način doziva u pamet Isusovu riječ, koja nas u Matejevu evanđelju poziva da budemo slični ‘čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iz nosi novo i staro’. Na tom tragu s velikom zahvalnošću prepoznajemo dragocjeni rad braće franjevaca, danas i kroz dugu i bremenitu povijest svih ustanova i pojedinaca koji su se uključili u ostvarenje ovog iznimno vrijednoga i značajnog djela“, kazao je biskup Ćurić te blagoslovio Muzej i sve nazočne.

Nakon blagoslova uzvanici su pošli u razgledavanje prostora novog Franjevačkog muzeja Vukovar.

O projektu Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara:

Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu (su)financira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovljen je i očuvan 1 nepokretno (Franjevački samostan Vukovar) te 4 pokretna kulturna dobra (tri zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII., XVIII., XIX. stoljeća i matične knjige te jedna zbirka inventara samostana).

Pored navedenog, u sklopu Franjevačkog samostana smješten je Franjevački muzej kojim se predstavlja bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu, dok je rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoren odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt.

Ne manje važno, neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenila je  vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

Anica Banović